изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:23 EEST
2005 Г. ЩЕ Е ТРУДНА ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕТО НИ    
НовиниКоментира пред НДТ министърът на земеделието в оставка и народен представител от Добричка област Нихат Кабил. Пропаднали в областта са 600 декара, но от суша


Общо около 300 000 декара са пропадналите в резултат на поройните дъждове площи с пшеница, ечемик и царевица в страната, каза вчера за НДТ министърът на земеделието в оставка и депутат от Добричка област Нихат Кабил. Според него, на фона на общите засети площи през тази стопанска година, пропадналите площи са по-малко от 1 процент, така че ситуацията не била фатална. Той припомни, че засети с пшеница са 10 700 000 декара, с ечемик 2 700 000 декара, със слънчоглед - над 6 000 000 декара, а с царевица - над 3 000 000 декара. Притесненията, според Н. Кабил, са не толкова от пропадналите площи, колкото от факта, че земеделските стопани ще трябва да дебнат времето, за да влязат комбайните в полетата да жънат. Ситуацията напомня 1991 г., когато крадяхме часове, за да жънем, част от зърното покълна на класовете, припомни г-н Кабил. Според него, сега положението в земеделието е по-оптимистично, но картината ще е много по-шарена, тъй като дъждовете също не бяха равномерни.
По данни на областната дирекция "Земеделие и гори", в Добричка област няма пропаднали площи в резултат на дъждовете. Има пропаднали около 600 декара с ечемик в района на Шабла, но от суша.
Всяко ангажиране на този етап с прогнози за количество и качество на произведената продукция през тази година без стабилизация на времето, за цени на вътрешния и международния пазар, е рисково, смята Н. Кабил. И припомни, че неотдавна имаше опити да се "пробие" цената на зърното с твърдения за свръхпроизводство и прогнози за цени от 120-130 лева за тон.
 


Сходни връзки

2005 Г. ЩЕ Е ТРУДНА ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕТО НИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди