изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:44 EEST
Президентът Георги Първанов връчи проучвателен мандат за съставяне на кабинет на Сергей Станишев    
Парламент София. Президентът Георги Първанов връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от Коалиция “За България” Сергей Станишев, съгласно член 99, алинея 1 от Конституцията на Република България, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

Президентът Първанов връчи мандата в 16.30 часа. На връчването на мандата присъстваха още заместник-председателите на БСП Румен Петков и Румен Овчаров и заместник-председателя на Коалиция “За България” Михаил Миков.

Агенция “Фокус” припомня:

Според чл. 99 на Конституцията на България президентът възлага проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър–председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група. Според проведените на 25 юни 2005 г. парламентарни избори най-голям е съставът на Парламентарната група на Коалиция “За България”, която има 82 народни представители в 40–то НС. Кандидатът за премиер от тази група – Сергей Станишев, трябва да предложи състав на Министерския съвет (МС) в седемдневен срок. В случай че не успее, президентът възлага на кандидата за премиер на втората по численост парламентарна група да формира състав на Министерския съвет. Ако и в този случай не бъде предложен състав на МС, президентът възлага на някоя от следващите парламентарни групи да посочи кандидат за министър-председател.
Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидат за министър-председател.
В случай, че не бъде избрано правителство, според чл. 99, алинея 5 на Конституцията президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори. Според чл. 64, ал. 3 нови парламентарни избори се провеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното. В акта, с който президентът разпуска Народното събрание, се определя и датата на изборите за ново НС.
Изборите за 40–то Народно събрание се провеждат на 25 юни 2005 г. На тях най-много гласове печели Коалиция “За България” - 33,98 % от упражнилите правото си на глас граждани. НДСВ е втората по брой спечелени гласове партия. За НДСВ са гласували 725 314 български граждани (21.83 %) и партията печели съответно 53 депутатски места. За ДПС дават гласа си 14,7 % от гласоподавателите. Депутатските места на ДПС в 40–то НС са 34. В подкрепа на Коалиция “Атака” гласуват 8,93 % от гласоподавателите, което определя 21 народни представители от коалицията в новото Народно събрание. С едно по-малко – 20, са депутатските места на ОДС в 40 –я парламент. За ОДС гласуват 280 323 български граждани (8,44%). За Демократи за силна България гласуват 7,7 % български граждани. Мандатите на ДСБ в 40–то НС са 17, на БНС са 13. За Български народен съюз на 25 юни 2005 г. гласуват 189 268 ( 5,7 %).
Указът за свикването на 40–то Народно събрание е подписан от президента Георги Първанов на 5 юли 2005 г.; първото си заседание НС провежда на 11 юли 2005 г. – понеделник.
http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Президентът Георги Първанов връчи проучвателен мандат за съставяне на кабинет на Сергей Станишев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди