изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:34 EEST
Четири бомбени експлозии разтърсиха Лондон    
По света Лондон. Четири бомби “с по-малка мощност” от тези, използвани при атентатите на 7 юли избухнаха днес в Лондон, съобщи полицията в британската столица. Три от експлозиите са избухнали в метростанциите Оувъл, Уорън стрийт и Шепардс буш, а четвъртата - в автобус на улица "Хакни роуд", в източната част на Лондон.


Районът в радиус от около 500 метра около метростанция Оувъл е отцепен. Според Си Ен Ен на мястото са се събрали около 30 полицейски коли. Очевидец твърди, че на метростанция Оувъл се е чул пукот, след което от вагона на спрялата мотриса е избягал мъж, предаде Медиафакс. На Шепардс буш мъж е заплашил, че ще се взриви и след това хукнал да бяга. Над Шепърдс буш кръжи полицейски хеликоптер.
Ройтерс предаде, че полицейски части са влезли в болница Юнивърсити колидж в Лондон. Сградата на болницата е обкръжена.
Според ръководителя на Скотланд Ярд Иън Блеър днешните “инциденти” в Лондон са “много сериозни”, но не колкото атентатите от 7 юли.
При експлозията в автобуса на улица “Хакни роуд” в Лондон няма пострадали. Това съобщи РИА Новости, като се позова на информация на “Скай нюз”.
Би Би Си цитира разказ на шофьора на автобуса, според когото взривната вълна изпочупила прозорците, но хората успели да се спасят. По думите на шофьора, сред пътниците в автобуса не е имало “подозрителни”.
Експлозията е избухнала в автобус номер 26.
Първоначалните данни от разследването, проведено на метростанция Оувъл в Лондон сочат, че “няма следи от химически реактив”, каза говорител на Скотланд Ярд, цитиран от АФП.
Очаква се британският премиер Тони Блеър да направи обръщение към нацията. Американският президент Джордж Буш е информиран за случилото се.
Няма данни за пострадали българи при днешните бомбени експлозии в Лондон, според последната информация, с която разполага Министерство на външните работи. Това каза пред Агенция “Фокус” директорът на Дирекция “Информация и връзки с обществеността” Людмила Димитрова. Тя уточни, че българското министерство е в постоянна връзка с посолството ни в Лондон и към момента не се налага сформирането на кризисен щаб.

Агенция “Фокус” припомня:

Терористи организираха серия от експлозии в Лондон на 7 юли 2005 г. Загиват 54 души, а над 700 са ранени при взривовете в лондонското метро и в автобус в Лондон. Отговорността за атентата поема група, наричаща се “Тайна организация - Ал Кайда в Европа”.От Скотланд Ярд съобщават, че става дума поне за седем експлозии в метрото и в автобуси, на мястото на експлозиите са намерени остатъци от взривни вещества.
Според говорителя на лондонското метро първите взривове са станали на станциите Ливърпул стрийт, Св. Панкрас и Стратфорд. Първоначалните съобщения гласяха, че експлозията е предизвикана от сблъсък на мотриси или късо съединение. Стратфорд е станцията, обслужваща квартала, в който ще бъде построено олимпийското градче. Експлозията стана само ден след като Лондон спечели надпреварата за домакинство на Олимпийските игри през 2012 год. Няколко минути след взривовете в лондонското метро експлозия избухнава в двуетажен автобус в Лондон. Очевидка разказва пред Скай нюз, че това станало докато автобусът ближавал до площад “Ръсел Скуеър”.
В атентата няма загинали или пострадали български граждани.Над 100 нападения с расистки характер са извършени над британските мюсюлмани от 7 юли насам. При едно от тях е убит пакистански имигрант. Под ударите на расистите попадат преди всичко пакистански имигранти, тъй като със същия произход са и четиримата мъже- камикадзе, взривили се в метрото. „Химикът", който е направил бомбите, използвани при атентите на 7 юли, е бил задържан в Кайро. Магди ел Нашар /33г./, студент по химия, бил изненадан от полицията в бедно предградие на египетската столица. Нашар е напуснал Великобритния 2 седмици преди атентатите. Експлозивното вещество, използвано за бомбите, се нарича „Майката на Сатаната". Според полицейски служители съединението е триацетонен трипероксид. За получаването му се смесват препарат за отпушване на канали, белина и ацетон - съставки, които се продават в магазините. Този вид бомби е запазена марка на "Ал Кайда". Същият взрив е открит в обувката на Ричайрд Райд, с която той искаше да взриви самолет над Атлантика през 2001 г., и в обувката на глостърския бомбаджия Саджид Бадат, който в последния момент се отказа да го взриви.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Четири бомбени експлозии разтърсиха Лондон | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди