изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:47 EEST
НИХАТ КАБИЛ УВЕРИ, ЧЕ ЗЪРНЕНА КРИЗА НЯМА    
НовиниЗърнена криза в България в момента няма и няма да има през тази година, ако реколтата се прибере до 2 седмици, съобщи вчера Министерството на земеделието като цитира министъра в оставка и депутат от Добричка област Нихат Кабил.  Това е констатирано на проведеното вчера заседание на Консултативния съвет по зърното. Около това становище са се обединили и членовете на съвета, които са представители на браншови организации и институции.

6208 комбайна и прибираща техника и инвентар към нея са изправни и готови да участват в жътвата, сочат данните на Контролно-техническата инспекция. Отчетено е, че въпреки проливните дъждове, през тази година ще се прибере достатъчно количество зърно, за да се гарантира зърненият баланс на страната до следваща реколта. Според членовете на Консултативния съвет, част от зърното може да е с влошено качество, но това няма да се отрази на хлебопекарните качества на пшеницата, която е предназначена за изхранване на населението. Произведеното количество зърно ще бъде изкупено или надеждно съхранено, смятат членовете на съвета. Според тях, няма основание стопаните да се тревожат, че няма да могат да реализират продукцията си.
Припомняме, че УС на ДФ "Земеделие" реши да увеличи ресурса по целева линия за субсидиране на прибирането на пшеничната реколта. 161 земеделски производители от Добричка област вече са заявили желание да получат по 1 лев на декар за прибирането на житото от 532 456 декара. В областната дирекция на ДФ "Земеделие" очакват потвърждение, че ресурсът за областта ще бъде завишен, за да се удовлетворят всички заявки, каквото е намерението на ръководството на фонда.
По данни на областната дирекция "Земеделие и гори" в Добричка област няма пропаднали площи, засети с пшеница, в резултат на проливните дъждове. Няма да се прибере реколта само от около 600 декара в района на Шабла, но пораженията там са от суша. Над 35 на сто от площите с пшеница вече са пожънати. Засега средният добив е около 420 килограма от декар
 


Сходни връзки

НИХАТ КАБИЛ УВЕРИ, ЧЕ ЗЪРНЕНА КРИЗА НЯМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди