изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:16 EEST
ЗАБАВЕНИЯТ ПРЕХОД ИДВА ОТ ЛИПСАТА НА СИСТЕМАТИЗИРАНА ИНФОРМАЦИЯ    
ИкономикаТова заяви в интервю специално за НДТ  доц. Дора Костадинова, преподавател в Медицинския университет във Варна по "Стратегия, управление и маркетинг" и преподавател в университета "Джордж Вашингтон" - Вашингтон /САЩ/, във факултета по обществено здравеопазване и мениджмънт

- Доц. Костадинова, как стана така, че сте консултант общини от областта и на областна администрация - Добрич?
- Дойдох като консултант и модератор - по покана на зам.-кмета на община град Добрич Галина Митева, основно - за да консултирам процеса на развитие на общинските стратегии за развитие.
- Какви, според Вас, са основните проблеми, които трябва да се имат предвид от общините, да бъдат преодолени, за да развиват успешно дългосрочни и краткосрочни планове?
- Няколко са основните проблеми, които важат за цялата страна по отношението на успешното бизнеспланиране - липсата на комуникация на различните институции и нива на управление и изпълнение. Втората причина това е липсата на обща информационна схема, база данни, предварителни анализи. Преходът се забави като процес също и поради липсата на систематизирана информация, на предварителни анализи и прогнози, които биха подпомогнали изработването на планове и вземане на адекватни решения. Не на последно място трябва да отбележим също липсата на достатъчна управленска култура в областта на публичния мениджмънт. Българските общини и областни управи трябва да се научат да определят и изработват предварителни дългосрочни приоритети, които да се вземат под внимание при конкретното планиране.
- Кои са научните подходи, които се ползват?
- Те са различни - планиране, прогнозиране, навсякъде се прави - в цял свят. Постепенно у нас се адаптират към изискванията за планиране различните институции, както и към съвременните условия и промяната на средата. Трябва да се обърне сериозно внимание на подготовката на кадри. Важно е също да се засили взаимодействието на бизнеса с държавните и общински институции, неправителствените организации, академичната общност. Тази връзка е предпоставката за един успешен преход. Радващо е, че тази необходимост от добра комуникация между отделните звена вече се чувства и започва да се усеща.
- Какво ще пожелаете на добричките общини и областната администрация?
- Днес /б.а. - вчера/ ние поставихме основата, като първо обсъдихме проекти-мечти, след което набелязахме основните моменти по вече реално осъществими проекти. Базата е положена и те трябва да продължат комуникацията помежду си, за да постигнат по-добри резултати.
 


Сходни връзки

ЗАБАВЕНИЯТ ПРЕХОД ИДВА ОТ ЛИПСАТА НА СИСТЕМАТИЗИРАНА ИНФОРМАЦИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди