изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:57 EEST
НЕПОЖЕЛАНИТЕ ПОДЛЕЗИ - ПОРЕДНАТА КЛОАКА    
ОбществоСамо три подлеза в града са отдадени за 30-годишна концесия. Останалите са се превърнали в сметища

Ако пристигате за първи път в Добрич и сте сторили това с железопътен транспорт, ще пристигнете на гара "Юг". Тръгвайки към центъра на града, най-вероятно, ще имате неблагоразумието да се възползвате от намиращия се пред гарата подлез. Препоръката ми е: Не го правете! Особено вечер. За жалост, трябва да направим компромис с безопасността си на пътя и да потърсим начин да пресечем, вместо да се възползваме от това пътно съоръжение. В противен случай ще се озовем в своеобразно микросметище, където човек през цялото време има усещането, че може да бъде нападнат от стадо плъхове. Преди години там се помещаваха офиси на фирми и преминаването през подлеза не бе толкова страховито преживяване. Сега обаче и тези офиси са изоставени. Всичко е изпотрошено. Функционира само един офис, но той е в началото на подлеза и на посетителите му не се налага да влизат по-навътре. Подобна е картината и на много от останалите непожелани от концесионери подлези, включително и такива в централната част на града. Те са превърнати не само в обществени тоалетни, но и в микросметища. Според граждани, те са не само грозна гледка, но и крият опасности, тъй като не са осветени. Затова някои предлагат и да им бъдат поставени метални решетки докато се намери изход от тази ситуация. 
Данните на община Добрич сочат, че в града има 20 пешеходни подлеза, от които за 11 е открита процедура за предоставяне на концесия за срок от 30 години. Те са подлезите до "КАТ" по бул. "Добруджа",  по ул. Отец Паисий, по ул. Цар Петър, до училище "Христо Ботев" по бул. Добруджа, до бензиностанция "Шел", до гара "Юг", подлез "П. Хитов" по бул. 3 - ти март, "Градски парк" по бул. 3-ти март, "Хан Аспарух" по бул. 25 септември, подлез "Спортна зала" по бул. 25 септември, подлез под бул. Добруджа и ул. Отец Паисий.
До момента на концесия са предоставени само подлезите до КАТ, до пазара по ул. "Отец Паисий"  и "Градски парк" по бул. "3 март".  Оказва се,  това е единственият начин тези пътни съоръжения да придобият вид, който да позволява тяхното използване от гражданите. Годишното концесионно възнаграждение на подлеза до КАТ е 387,52 долара, на подлеза по ул. "Отец Паисий" - 3 600 долара, а до градския парк - 3000 долара.   В отдадените на концесия подлези са разкрити търговски обекти, които също допринасят за тяхната посещаемост. Разликата между стопанисваните от частни лица подлези и тези, останали само на грижата на общината, е огромна. Бъдещето на непожеланите подлези обаче е неизяснено. След като към тях няма проявен интерес от кандидат-концесионери, няма смисъл да ги предлагаме отново, обясни пред НДТ зам.-кметът Иван Колев. Посочи, че дори концесионер на подлез по ул."Отец Паисий" преди време се е отказал от концесията заради това, че няма икономическа изгода. Сега общината поддържала непожеланите подлези според възможностите си. Почистването им можело да стане по линията, по която се ликвидират и микросметищата, обясни г-н Колев. Според него, може да се обмисли и идеята на граждани подлезите да бъдат затворени с железни решетки поне докато не се намери трайно решение за бъдещото им функциониране като пътни съоръжения.
 


Сходни връзки

НЕПОЖЕЛАНИТЕ ПОДЛЕЗИ - ПОРЕДНАТА КЛОАКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.44 секунди