изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:06 EEST
СЪВЕТНИЦИТЕ ЗАСЕДАВАХА ЗА ПОСЛЕДНО ПРЕД ЛЯТНАТА ВАКАНЦИЯ    
НовиниАрх. Добрева не одобри независимите лицензирани оценители, а Владимир Банов поиска зам.-кметът арх. Пламен Ганчев да бъде пророк

Вчера се проведе редовно заседание на Общински съвет - Добрич, което бе последното преди лятната ваканция. Дневният ред включваше 17 точки. Д-р Железов оттегли преди началото внесената от него докладна в подкрепа на проект институция омбудсман - защитник на гражданското общество. Стартът на сесията бе даден с отчета за изпълнение на решенията на ОбС през първото 6-месечие на годината. Единодушно се прие също предложената от кмета докладна за откриване на процедура за предоставяне на концесия за седем обекта в АЕМО "Старият Добрич" - ретрофото, сладкарница, сарашка работилница, металическа работилница, тоалетна, щампаджийница, ножарска работилница и художествена работа с цветни метали. Срокът на концесията да е 20 години. Споровете в залата се разразиха, когато първият зам.-кмет внесе две докладни последователно, касаещи продажба на имоти общинска собственост по реда на нормативната уредба, както и предложение за учредяване правото на строеж върху терени, общинска собственост. Основно против тези докладни бе арх. Емилия Добрева, която в защита на своята теза заяви, че независимите лицензирани оценители трябва да бъдат коректни и настоя да се направи една нова оценка. Владимир Банов от групата на БСП добави, че по време на сбора на общините /б.а. - разбирай Годишната среща на общините/, на която присъствал миналата година, разбрал, че в някои общини в страната практикуват райониране с определени базисни цени. В крайна сметка се взе решение на следващо заседание да бъде проучен този опит.
Съветниците предоставиха единодушно за безвъзмездно ползване и стопанисване част от общински нежилищен имот по ул. "В. Левски" на Районното дружество на слепо-глухите в Добрич.
Арх. Пламен Ганчев поиска съгласието на местните парламентаристи да бъдат завишени годишните задачи с 600 хил. лв. от приватизация и капиталови разходи, с които средства да бъдат покрити излезлите допълнителни разходи по време на ремонтирането на булевардите в Добрич. В изложението си зам.-кметът по устройство на територията подробно запозна съветниците с механизма на извършване на този вид строителни дейности - от проектирането и планирането до полагането на асфалт. Въпреки всичко Владимир Банов попита как е възможно да става така - при първоначално планирана начална цена 3.50 лв., да се стигне на търг - 4.00 лв. Арх. Ганчев заяви, че този тип процедури - търговете, общината е длъжна да проведе по Закона за обществените поръчки и добави: "Ако, Вие г-н Банов, можете да кажете предварително резултатите от един търг, то тогава сте втората баба Ванга". Със средствата, които съветниците гласуваха, ще бъдат още подменени капаци на улични оттоци. "90 % от капаците отсъстват - 220 броя единични решетки и 7 броя по 2 и 4 м. Решението на проблема е да бъдат заменени с такива от полимербетон, който се произвежда само в едно предприятие в страната" - добави още арх. Ганчев.
Другата точка от дневния ред, разбунила духовете в залата, бе даването на съгласие на ДКЦ II за теглене на кредит с цел закупуване на ядрено-магнитен резонанс /ЯМР/ . Зам.-кметът Галина Митева, вносител на докладната, подчерта, че дружеството четвърта година е с положителни финансови резултати. Анализът, който е направил екипът на дружеството, показва, че НЗОК заплаща 100 направления за ЯМР за 3 месеца по 160 лв. в област Добрич и 61 бр. за същия период на територията на област Силистра. Анализът на ДКЦ II показва още, че средно по 53 пациента месечно могат да бъдат преглеждани в Добрич, като НЗОК ще превежда за това на здравното заведение 8480.00 лв. Председателят на ОбС д-р Мирослав Попов припомни в залата, че предишното решение, което са приели, е в никакъв случай кредит да не е гарантиран с ипотека на общинска недвижима собственост. В крайна сметка се взе решение да бъде дадено съгласие за банковия кредит, като обезпечението е договор за поръчителство между общината и избраната банка. Съветниците приеха още да съставят комисия по избора на банката, от която да бъде теглен кредитът, като в състава й влизат председателите на комисиите по здравеопазване, приватизация и зам.-председателят на комисията по бюджет и финанси.
 


Сходни връзки

СЪВЕТНИЦИТЕ ЗАСЕДАВАХА ЗА ПОСЛЕДНО ПРЕД ЛЯТНАТА ВАКАНЦИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди