изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:00 EEST
Възможно е жена да заеме 2600-годишния императорски трон в Япония    
По светаВъзможно е жена да заеме близо 2600-годишния императорски трон в Япония, според проектопредложение на експертна комисия в страната. Окончателният вид на документа ще бъде готов през септември.

Не всички са доволни от подобна възможност. Консервативните и ултраконсервативните организации в Япония оказват сериозен натиск върху членовете на комисията и настояват да бъде запазена традицията на мъжкото престолонаследничество.

Във връзка с възникналата сложна ситуация председателят на комисията и бивш директор на Токийския университет Хироюки Йосикава предложи само временен доклад, където се изброяват възможните варианти за решение на проблема с наследяването на трона. Докладът не изключва възможността сферата на потенциалните наследници да бъде разширена, информира руският интернет сайт Утро.ру.

В момента в страната действа закон за императорския дом от 1947 г, съгласно който тронът може да бъде заеман единствено от мъже, и по-точно - само от сина на императора.

Проблемът на Япония обаче е, че в императорското семейство вече 40 години не се е раждало момче. Преди три години принц Нарухито и принцеса Масако се сдобиха с момиченце, принцеса Аико, която би могла да стане първата императрица, ако в закона бъдат внесени съответните изменения.

Това е единственото им дете, като преди това всички опити на принцесата да зачене бяха неуспешни.

Японските държавни служители обаче са обезпокоени от факта, че публичното обсъждане на въпроса може да предизвика истинско разцепление в обществото.

Те се опасяват най-вече от сблъсък между десните традиционалисти, които настояват за запазването на хилядолетните порядки в страната, и левите, за които Япония е символ на военщина.

Японските граждани далеч не са безразлични към проблема. Много от тях приветстват идеята да имат императрица - най-вече заради това, че по този начин положението на японските жени може да се подобри.
http://news.netinfo.bg/

 


Сходни връзки

Възможно е жена да заеме 2600-годишния императорски трон в Япония | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди