изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:56 EEST
БЪЛГАРИЯ ИМА ПРЕМИЕР, ИЗБРАН С КУПЕНИ /?/ ГЛАСОВЕ    
Парламент

Ивелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ , в Народното събрание

Втората част на драмата "Избор на нов проектокабинет" мина спокойно, без негативни емоции, в добро и ведро настроение.Още в ранната сутрин депутатът от ДСБ Асен Агов на чаша кафе в парламентарното кафе обясни за НДТ схемата по която ще премине парламентарният ден и вотът на проектокабинета. А тя е следната: "Един депутат получава 18000 лв годишно или 9000 евро, за четири години това прави 36000 евро.



За да подкрепи кабинета, се носи слух, че мизата е 100 000 евро.Това са пари без данъци, чисти и биха му осигурили добър живот без политическа кариера. От БНС са взели пари според депутата и ще направят заслон, за да мине тайният вот, а в последствие други ще подкрепят кабинета. На въпрос на НДТ: Решено ли е всички опозиционни групи да показват пред избирателната комисия как са гласували, Асен Агов обясни: Да, решено е, но винаги ще се намерят 10, които няма да покажат бюлетините си, а 5 от тях ще бъдат "национално отговорните депутати". В началото на парламентарния ден думите му наистина се оказаха пророчески. С гласовете на 3-ма депутати от БНС тайният вот за избор на проектокабинет мина в пленарната зала. 3-ма от хората на Софиянски - Евгени Жеков, Иван Стаматов и Николай Кънчев наложиха, тайния вот на кабинета Станишев. Бившият кмет Софиянски напразно обясняваше на медиите в кулоарите, че неговите колеги не са подкупени, че изборът им не е фатален и това, че не са се споразумели за начина на гласуване, не означава, че ще подкрепят кабинета... БНС са единни и ще гласуват против проектокабинета Станишев и дори ще предложи да се състави избирателна комисия на паритетен принцип - така, че доминиращата част от нея да са членове от опозицията. От ДСБ настояваха - независимо от приетия таен вот, всеки депутат да покаже пред комисията как е гласувал. Те предложиха дори и медиите да присъстват при избора на проектокабинет. С гласовете на новосформираната опозиция тайният вот беше напълно видоизменен и се превърна в къщата на Биг Брадър. Наложена беше паритетната изборна комисия по предложение на Софиянски. С гласовете на сини, жълти и Атака се реши, че никак не е задължително да се използва тъмната стаичка, че няма да има и пликове, в които да се поставя бюлетината.
Депутатите решиха още да гласуват поотделно за Премиер и Кабинет. Гласуването ще трае точно по един час за двете процедури. Преди гласуването, което започна точно в 17.10 в пленарната зала, депутатите се упражняваха в риторика, сипеха мъдри мисли, като всяка група защитаваше своята си идея. Сините на Надежда и Костов алармираха, че Станишев иска да сформира кабинет с нечисти средства, кабинет на малцинството и дори и да успее, този кабинет няма бъдеще и ще бъде нестабилен. Кандидат-управляващите заявяваха смело, че ще успеят, че безпроблемно ще влезем в срок в ЕС и ще ни дарят с така мечтаното повишение на доходите от предизборните програми. Лидерът на Атака нарече коалицията БСП И ДПС СЪЮЗ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ УРОДИ. Когато председателстващият заседанието на парламента Л. Корнезов реши да му направи забележка за невъздържаното поведение, Волен Сидеров го прекъсна с думите: "Млъкнете, сега аз говоря." От Атака говориха за предсрочни избори и споделяха от парламентарната трибуна как в следващия парламент ще бъдат мнозинство и ще управляват.
За поведението на Атака и тяхното превъзпитание в парламентарно въздържание отговаря бившата депутатка на Добрич Антония Първанова. Тя е оторизирана от силите на опозицията да въведе новите депутати в парламентарните хватки и постоянно ги съветва в кулоарите на парламента. Д-р Първанова обеща на журналистите вчера след обяд истински царски купон на басейна Мария Луиза, ако кабинетът Станишев не мине.
Безспорно най-големи овации обра изказването на Андрей Пантев. Историкът-професор се опита с ирония да определи поведението на депутатите предишния ден: "Пътувахте толкова много в чужбина, а не се научихте, че тропането с крака е одобрение..."
След 4 безумни изказвания, след екшъни в кулоарите на Парламента, след непрекъснатите проверки кой е налице и кой отсъства, депутатите започнаха гласуването в зала изток. Групата на жълтите се събра в парламентарната стая и под строй отиде да гласува. Така организирано се качиха и хората на Костов. Червените депутати избраха друга стратегия - те гласуваха на малки групички сред останалите парламентарни политически сили. Може би с цел да следят как върви гласуването на "национално отговорните депутати", от които очакват подкрепа. До 19 часа бяха известни точно 5 депутати, които са гласували тайно, нарушили са партийната повеля и не са показали бюлетината си. Червените бяха сигурни, че кабинетът им ще мине с един глас още преди този факт да стане реалност и де факто медиите бяха информирани за очаквания резултат "на ухо" значително преди официалното оповестяване на резултата за избор на премиер.

 


Сходни връзки

БЪЛГАРИЯ ИМА ПРЕМИЕР, ИЗБРАН С КУПЕНИ /?/ ГЛАСОВЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.15 секунди