изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:19 EEST
ДОБРУДЖАНСКИЯТ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ ПРЕДСТАВИ НОВИТЕ СИ ПОСТИЖЕНИЯ    
ЗемеделиеВ научния институт вчера се проведе традиционният Ден на отворени врати. Почете го и президентският съветник по въпросите на земеделието Ибрахим Касимов

По традиция вчера Добруджанският земеделски институт край Ген. Тошево отвори вратите си за земеделски производители от цялата страна, за да ги запознае с новите си разработки.  Сред гостите бе и президентският съветник Ибрахим Касимов, който се сля с бившите си колеги от института. Той се разходи по полетата с осигурения от ДЗИ авгобус "Чавдар" заедно с други гости, а не с луксозна държавна кола. Гостите бяха поздравени от директора на ДЗИ Димитър Петъков, който посочи, че там работят 40 научни сътрудници и около 400 души помощен персонал. Обработват се 30 000 декара за производство на предбазови и базови семена.
Гостите бяха запознати със слънчогледовите хибриди на ДЗИ - както с утвърдените на пазара "Абена" и "Сан Лука", така и с тези, които скоро са били регистрирани или са в процес на сортоизпитване. Посочено беше,  че хибридът "Албена" вече се сее по-малко за сметка на "Сан Лука", който остава основен слънчогледов хибрид. Той с 4,7 % превишава като добив "Албена". Представен бе хибридът "Диаманд", който е първият български хибрид с олеинова киселина, от който се получава масло, подобно на зехтина. "Перфект" е друг слънчогледов хибрид, устойчив на синя китка. За втора година се изпитват в Изпълнителната агенция по семеконтрол, апробация и сортоизпитване /ИАСАС/  хибридите "Орион" и "Сириус". Първият е дал среден добив от 452 кг/дка и 52 % масленост. Средният добив от "Сириус" е 424 кг/дка, което е 108% над стандарта и 50,7% масленост, той е устойчив на синя китка. За първа година се изпитва хибридът "Прима", също устойчив на синя китка, на мана. Той също е с високи добиви и масленост. През тази година ИАСАС е регистрирала хибрида "Рада", който е средноран хибрид, устойчив на новата раса мана, на синя китка. Полученият добив от него е 420 кг/дка, а маслеността 47-49,5 %. Другият регистриран през тази година слънчогледов хибрид е "Селена" с добив 400 кг/дка /или 103 % спрямо стандарта/ и масленост 51,7 %, което е 108 % над стандарта. Представен бе и хибридът "Фаворит", който е единственият свободноопрашващ се слънчоглед за пряка консумация - люпене.
Гостите на Добруджанския земеделски институт вчера посетиха и семепроизводителното поле за предбазови семена и размножаване на родители. То има около 100 клетки, засети с различни линии. На една трета от тези линии се извършва семепроизводство на майчината линия на хибридите "Албена" и "Сан Лука", обясни Д. Петъков. Присъстващите посетиха опитните полета с нахут "Балкан", който е регистриран през 2003 г. Той дава добив от 250-300 до 400 килограма от декар. Представени бяха и сортовете фасул "Добруджански 7" и "Добруджански ран", които могат да осигурят среден добив от 200-250 до 300 кг/дка. В най-лошата за фасула година - 2000 г. "Добруджански ран" е дал добив от 105 кг/дка,  докато други сортове са дали добив от 40-50 кг/дка.
Денят на отворени врати в Добруджанския земеделски институт завърши с дискусия. За разлика от предходни години, когато в нея участваха и представители на земеделското министерство, към които производителите можеха да отправят препоръки или упреци, сега тя протече доста вяло. На земеделските стопани бе дадена препоръка да спазват сеитбооборота, за да се предотвратят заболявания. Особено при слънчогледа. Той трябва да се сее веднъж на четири години, а не както сега през година. Стопаните получиха и съвет да сеят твърда пшеница. В момента на световните пазари нейното производство намалявало, което давало възможност за пробив на българските стопани. Особено подходяща за нея била Черноморска Добруджа. Другата препоръчвана култура е тритикалето. То е особено подходящо за почви, където пшеницата не дава добри добиви, в киселинни или плитки почви. Проблемът е, че държавата няма политика спрямо тази култура и тритикалето не фигурира като култура на пазара, стана ясно по време на дискусията и няма изкупуване, обясниха производителите. Тритикалето може да се използва като фуражна култура или за производство на брашно.
 


Сходни връзки

ДОБРУДЖАНСКИЯТ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ ПРЕДСТАВИ НОВИТЕ СИ ПОСТИЖЕНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди