изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:07 EEST
ПРОИЗВОДСТВЕНИ АВАРИИ И КАТАСТРОФИ    
ОбразованиеПроизводствените аварии и катастрофи са възможни във всички обекти на националното стопанство, но особено опасни за хората и околната среда са тези, които работят с промишлени отровни вещества, синтетични и горивно-смазочни материали, изкуствени торове и други. Особена опасност представляват промишлените отровни вещества, произвеждани и съхранявани в големи количества, каквито са хлорът и амонякът.

В Община град Добрич няма работещо с хлор предприятие, но работещи с амоняк са "Сердика 90" АД , "Диск" ООД, "Птицекланица" АД, "Калиакра" АД и "Юниливър-България" ЕООД.
 Амонякът е безцветен газ с остра задушлива миризма. Той е по-лек от въздуха и при авария се издига нагоре. При обгазяване с амоняк, заемете ниските места, приземните етажи и мазета.
 Много е важно когато злото почука да не се допуска паника. За това помага своевременното оповестяване, с което се предупреждават всички, които биха попаднали в опасната зона. Уведомете съседите си. Целесъобразно е временно да се напусне застрашената зона до ликвидиране огнището на химическо заразяване и разсейване на отровните пари. Напускането да става перпендикулярно на посоката на вятъра. Това намалява времето на пребиваване в заразения участък. Ако не сте в състояние бързо да напуснете жилището си, затворете вратите, прозорците и другите отдушници, вземете мерки за неговата хер- метизация.
 Работниците, служителите и гражданите, попадащи в опасната зона трябва да използват противогази със специален дихател. Ако аварията ви завари неподготвени и без специализирани индивидуални средства за защита /ИСЗ/, използвайте памучно-марлени превръзки, кърпи или хавлии, напоени с 5 % разтвор на лимонена, винена киселина, оцет или в краен случай само с вода.
 При поражение на кожата от амоняк, след измиването се прави компрес от 5 % разтвор на оцет, лимонена или винена киселина. Пострадалите се изнасят на чист въздух и им се осигурява покой. Препоръчва се вдишване на водни пари с прибавка на оцет, пиене на топло мляко и минерална вода.
 


Сходни връзки

ПРОИЗВОДСТВЕНИ АВАРИИ И КАТАСТРОФИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди