изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:16 EEST
Екипът на проф. Овчаров установи серия земетресения от 11-8 пр. н. е.    
ИсторияСофия. Три уникални бронзови статуетки от Перперикон и Татул показа проф. Николай Овчаров, на пресконференция днес, съобщи репортер на Агенция "Фокус".
Статуетките от 2 век са на Орфей, Аполон и Дионис. Според проф. Овчаров, те са били част от цяла композиция, оформяща олтар, на който се е служило.


Важно откритие при разкопките от Татул е античен храм, със запазени стени с височина повече от 6 метра. Татул е най-голямото светилище от бронзовата епоха на север от остров Крит.
Серия земетресения, установени от екипа на проф. Овчаров, са причина за срива в културата през 11-8 пр. н. е. В продължение на 50 г. тези земетръсни бури разрушават градовете по цялото Средиземноморие и ги оставят незащитени за нашествията на варварите.
От два дни са започнали и проучванията в свещения за траките град Перперикон. Там е открита и част от най-ранната църква в Родопите от края на 4 век. Предстои да бъде открита цялата, заедно с катедралата и комплекса около нея. По думите на проф. Овчаров предстои да се доказва хипотезата, че е възможно това да е епископската катедрала на кръстителя на Родопите.
Работата на Перперикон ще продължи до края на септември.
http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Екипът на проф. Овчаров установи серия земетресения от 11-8 пр. н. е. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.36 секунди