изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:35 EEST
1-7 ЮЛИ СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО    
Новини

МАЙКИ, КЪРМЕТЕ ДЕЦАТА СИ!

Това призовава от страниците на "Нова добруджанска трибуна" старшата акушерка на Отделението за новородени на Многопрофилната болница за активно лечение Димитричка Сарийска, която е с 34-годишен стаж в професията



- Г-жо Сарийска, от дългогодишната Ви практика като акушерка какви са наблюденията Ви - имат ли нагласа майките да кърмят бебетата си?
- Кърменето винаги е било много важна част и родилките винаги са искали да кърмят. Въвеждането на нови храни доказва и нуждата от тях, но всъщност кърмата има толкова много предимства. Надали има майка, която би отказала да кърми бебето си.
- От няколко години в Отделението се работи по проект "Болници - приятели на бебетата", който е насочен именно към това - да стимулира майките да кърмят. Бихте ли разказали за него?
- Проектът "Болници - приятели на бебетата" на УНИЦЕФ стартира в началото на 2000 година. По него бе обучен персоналът на отделението. Отделението за  новородени получи приз за успешно провеждане на програмата. Предимствата на кърмата са толкова много, че надали някой би могъл да ги подцени. Затова програмата е изцяло положителна както за бебетата, така и за персонала. Веднага след раждането на детето се прави опит то да се сложи на гърдата. При секциите по новите методи закърмянето може да стане най-рано от втория час, но това на практика е много трудно и обикновено се пристъпва към шестия, най-късно десетия час. Закърмянето е един много важен момент, майките установяват всъщност първия контакт с бебето. Бебето също трябва да свикне с майката. С всяка майка се работи индивидуално. По този начин ние подпомагаме тази инициатива за кърменето и всъщност майката добива опит при самото закърмяне. Може би е прочела, но най-добре е ние да й покажем позицията, на която се поставя бебето, моментите на закърмянето, които са много - първо допира на бебето, поставянето на главичката в положение близо до гърдата, търпението на майката. Обясняваме следващата реакция на бебенцето или ако то няма готовност да засуче. Всички тези препятствия ние гледаме да ги премахнем, за да можем да създадем удобство на майката при първия контакт с бебето.
- Бихте ли споделили за читателите ни какви са ползите от кърменето - както за детето, така и за майката?
- Кърменето има страшно много предимства. По отношение на бебетата - защитава ги от гастроентерити и диспепсии, от инфекции на дихателните пътища, от възпаления на ухото, намалява риска от диабет, води до по-добро умствено развитие, до по-рядко развитие на екземи и алергии и до по-здрави кости в зрялата възраст. Кърменето е и по-евтино от изкуственото хранене. Предимствата за майката също са няколко - по-нисък риск от развитие на рак на гърдата, по-бързо възстановяване на фигурата и по-малък риск от рак на яйчника. 
- Вярно ли е, че храната, която приема майката докато кърми, оказва влияние и върху бебето, върху неговия комфорт?
- Да, обикновено ние препоръчваме храните да не бъдат бобови, да бъдат приемани белтъчни храни, ядки и по възможност течности. Те могат да бъдат под формата на супи, сокове. Всички тези неща естествено влияят върху качеството на кърмата.
- Има ли срок, до който трябва да се кърми бебето?
- При всяко дете е различно. Има деца, при които кърменето е много до късно, а има такива, при които е за по-кракът период. Ако  майката има някаква сериозна индикация, а има и кърма, примерно заболее от пневмония или друго заболяване, се налага прекъсване на кърменето. Но естественото кърмене може да продължи понякога и до година и половина, година и осем месеца, което е нормално. Така че е изключително индивидуално.
- Достатъчно добри ли са изкуствените млека на майчината кърма?
- Сега се изработват много хубави адаптирани млека. Обикновено педиатърът преценява дали майката може да ползва такава храна. Това са храни, които имат много белтъчни съставки, това са качествени адаптирани млека. Децата  ги приемат с охота. Но пак повтарям - желателно е да се направи консултация с педиатър. Защото най-често се явяват алергии към тези млека. Затова и самите фирми-производители предлагат и млека, които са специални и се прилагат при деца с изявени алергии, това са соевите млека.
- Чести ли са тези алергии при децата, които са на изкуствено хранене?
- От общи впечатления, аз съм акушерка и не мога да дам точна оценка, но от достъпна до мен информация разбирам, че много деца имат алергии и майките прибягват към тези соеви храни.
- Какво бихте казали в заключение на майките по отношение на кърменето?
- Това , което мога да кажа, е - майки, кърмете децата си!
Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

1-7 ЮЛИ СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.54 секунди