изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:49 EEST
Операцията по спасяването на моряците от заседналия край Камчатка руски военен батискаф завърши благополучно    
Новини

Руският батискаф, потънал край бреговете на Камчатка, изплува на повърхността рано тази сутрин. Седмината моряци са живи, те са много уморени, но състоянието им е задоволително.



"Стана! Апаратът изплува!", бяха първите думи на командващия Тихоокеанския флот Виктор Фьодоров пред телевизионните камери. В 3.05 часа тази сутрин британският подводен апарат “Скорпион” започна да реже металните въжета, задържащи батискафа на дълбочина 190 метра. Операцията бе контролирана от американски водолази. В 5.35 часа беше прерязано основното въже и започна освобождаването от риболовната мрежа. В 7.25 ч. батискафът изплува. Моряците сами излязоха от него. Те бяха прегледани на борда на спасителния кораб и от американски военен лекар. Психическото и физическото им състояние е нормално. Публикуван е списъкът на екипажа, сред които е и заместник-генералният конструктор на общо четирите руски батискафа от този тип.

Подводният апарат “Приз” попадна в подводен капан, след като първоначално се закачи за рибарска мрежа, а при опит сам да се освободи, намота на перката въжета от подводната брегова система за наблюдение, закачена на 60-тонни бетонни основи. При първия опит за откъсване на батискафа с буксир се скъсаха въжетата и бе взето решение за повдигане на цялата конструкция до височина, достъпна за водолази. Снощи обаче батискафът бе повдигнат едва с 30 метра и бе върнат обратно до вкарването в действие на британския апарат “Скорпион”. Командването на руския Военноморски флот специално благодари на британските и американските спасители. Заключителният етап от операцията бе ръководен от руския министър на отбраната Сергей Иванов.

http://news.bnt.bg

setScrollFoot()
 


Сходни връзки

Операцията по спасяването на моряците от заседналия край Камчатка руски военен батискаф завърши благополучно | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди