изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:10 EEST
ДОБРУДЖАНСКИ ФОЛКЛОР ОГЛАСИ КОПРИВЩИЦА    
КултураОколо 310 изпълнители от Добричка област, настанени в палатковия лагер, са били евакуирани вечерта преди представянето си. Част от групата на Ген. Тошево е напуснала събора без да участва

Изпълнители на автентични песни, танци, обичаи, музика от цялата Добричка област представиха богатството на добруджанския фолклор на деветия национален събор на българското народно творчество "Копривщица 2005". Проливните дъждове не са попречили на самодейците да покажат най-доброто, което са наследили от своите майки, баби и прабаби. Както НДТ писа, за участие в събора бяха утвърдени 1 069 изпълнители от областта. Те бяха най-много от община Добричка - 520 от общо 22 села. На изпълненията на самодейците от най-голямата в България община присъства лично кметът й Петко Петков, до Копривщица пътуваха още председателят на ОбС Славка Петрова, зам.-кметът Петър Желев, директорът на дирекция "Култура и образование" Наташа Василева, главният специалист Надежда Василева и др. Кметът Петко Петков осигури транспорта на всички участници от общината, за което те сърдечно му благодарят.
Проливният дъжд обаче е развалил настроението на част от групата от областта. Той ливнал още на 5 август - ден преди представянето на нашите самодейци. Голяма част от групата е  нощувала в близки до Копривщица населени места - Пещера, Клисура, Стрелча, Троян. Около 310 души обаче - основно от Генерал Тошево и два състава от община Добричка, са предпочели палатковия лагер край Копривщица. От дъжда палатките се наводнили и в два часа посред нощ Петър Желев и Надежда Василева са били "вдигнати на крак", за да евакуират самодейците. "Хората бяха мокри до кости, стояха прави до палатките, наложи се в тъмното да търсим автобусите им, които бяха спрени по-встрани, за да се приютят на сухо и топло" - разказа Н. Василева. По-голяма част от групата, в която е имало много деца,  от община Ген. Тошево дори е взела решение да не участва в програмата на следващия ден и си е тръгнала рано сутринта на 6 август. Общината е била представена от самодейците от Чернооково и Кардам.
Участието на изпълнителите от Добричка област е било в читалището в Копривщица. Заради липсата на достатъчно подходящи зали нашите самодейци са се представили заедно с тези от Варненска област. Наложило се програмата да бъде съкратена и преработвана в движение. Въпреки това добруджански са се представили отлично. Журито, което ги е оценявало, е било председателствано от проф. Манол Тодоров. Всички самодейци са били удостоени с по две грамоти - за участие и за постижения в представянето си на събора. Те са получили рекламни материали - шапки, торбички, тениски, значки.

 


Сходни връзки

ДОБРУДЖАНСКИ ФОЛКЛОР ОГЛАСИ КОПРИВЩИЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди