изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:54 EEST
Осама бен Ладен отива в Ирак    
По светаВодачът на "Ал Кайда" Осама бен Ладен напуска убежището си в Афганистан и се отправя към Ирак. До този извод са стигнали на базата на засечена тайна кореспонденция чрез Интернет контраразузнавателни източници, цитирани от сайта debka.com.


Според някои от съобщенията Бен Ладен ще пристигне в Ирак през втората половина на септември, когато започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан. Пристигането му ще даде сигнал за започването на най-мащабната офанзива, предприемана досега от "Ал Кайда" срещу американската армия.
    През последните седмици командващият силите на терористичната мрежа в Ирак Абу Мусаб Заркауи се опита да убеди Бен Ладен да напусне Афганистан и да поеме ръководството на офанзивата през Рамазана. Заркауи привел два аргумента: да се подсили авторитетът на "Ал Кайда" с операция, чийто мащаб и значение биха съперничили с тези на 11 септември 2001 г., и да се гарантира личната безопасност на ислямисткия лидер. Според Заркауи Бен Ладен щял да бъде на по-сигурно място в Ирак, отколкото в Афганистан.
    Ако водачът на "Ал Кайда" е приел това предложение, той или вече е потеглил, или е на път да тръгне, за да може да стигне до средата на септември, предполагат експертите на debka.com. Бен Ладен има два варианта на придвижване от Афганистан. Сухопътният е през пакистански и ирански Белуджистан, като след това се пресича ирано-иракската граница. Има и алтернативен маршрут, който може би е по-лесен. Още през май антитерористични източници на debka.com разкриха, че "Ал Кайда" е установила своя морска база в залива Гаватар, който се пресича от пакистано-иранската граница. Терористичната мрежа имала активисти и от двете страни на границата - в селата на белуджите край река Дащ и в иранското пристанище Шах Бахар. "Ал Кайда" ръководела морски коридор, по който кораби с контрабанда стигали до иракското пристанище Басра. Там терористите доставяли бойци и оръжие и прибирали свои ранени привърженици, за да ги откарат на лечение в Пакистан.
    Ако Бен Ладен успее да достигне Ирак, публичното оповестяване на присъствието му там би имало радикален ефект върху конфликта в страната, подчертава debka.com. Той вече няма да бъде обикновена партизанска кампания, а ще ескалира в пълномащабна борба докрай, подобно на военните действия в Афганистан. "Ал Кайда" вече започна да нарича сегашния конфликт с подобни апокалиптични термини.
    Версията, че Бен Ладен е на път към Ирак, се потвърждава от новините за съсредоточаването на негови приближени в страната. Палестински бежанци от лагера Айн ал Хилуе, които споделяли салафистката вяра на саудитеца, вече се били присъединили към иракската съпротива, съобщи ливанският в. "Дейли стар". Палестинският терорист Абу Мохджен, който беше в същия лагер, вече бил назначен от Заркауи за негов заместник. http://www.novinar.org
 


Сходни връзки

Осама бен Ладен отива в Ирак | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди