изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:28 EEST
ЖИВОТ, ОТДАДЕН НА КРАСОТИТЕ НА РОДИНАТА    
Новини

Преди няколко дни Марин Атанасов чества рождетн ден. Не е за вярване, че този енергичен, пъргав младок, вече е навъртял 85 години



В ТД "Добруджански турист" се възхищават на туриста, на човека Марин Атанасов, а има и защо да се възхищават. БТС е основан през 1957 година, а бати Маринчо /както почти всички туристи го наричат/, е член на БТС от 1958 г. През всички тези години той неуморно работи за привличане на все повече и повече туристи като работи по своя девиз "Направи другаря си турист". В пощата, където той е работил 35 години, от чистачката до директора са били членове на БТС. Винаги е бил в помощ на туристите и съюза. Участвал е в безброй пешеходни походи: от Ком до Емине, по повод 100 години от обесването на В. Левски от Ловеч през Къкринското ханче до Карлово. Многократно е бил покорител на нашите планински първенци. Участвал е във всички национални събори. Делегат е на V, VI и VII конгрес на БТС. Взимал е участия в много пленуми и семинари.

През 1972 година е основан клуб по колотуризъм. За председател на клуба е бил избран М. Атанасов. Първата проява на клуба е колопоходът Добрич - Батово. Голямата любов на бати Маринчо към колелото е от младежките му години. Затова той разказва:

"В моето село Добрин живееше един много беден човек. Казваше се Стоян Бонев. В детските ми очи тоя човек обаче беше най-заможният и най-щастливият - имаше велосипед. Изпитвам истинско удоволствие да карам колело.

Участвал е в много окръжни републикански и международни колопоходи. Особено много се гордее с колопохода "По пътя на добруджанските революционери" Добрич - Тервел - Силистра -Козлодуйци - Божурово - Крушари - Земенци - Росица - Красен - Василево - Дуранкулак - Шабла - Нос Калиакра - Балчик - Прилеп - Богданово. Бил е главен ръководител на републикански поход Калофер - Козлодуй - Околчица, също и на похода по случай 100 години от гибелта на Ботев: Калофер - Шипка - Бузлуджа - Габрово - Севлиево - Козлодуй - Околчица. Минал е с велосипед през Румъния, Унгария, Полша, Германия, Чехия, бившия Съветски съюз и Югославия.

Първият международен колопоход е организиран през 1972 година по маршрут Добрич - Кардам - Констанца - Мангалия - Дуранкулак - Балчик - Добрич. Този маршрут се е превърнал в традиция. 17 години - от 1972 до 1989 - е провеждан международен колопоход като всяка година са се увеличавали километрите /при 200 км в началото, през 1978 година стигат 1000 км от Одеса - Кишинев - Добрич.

През 1974 година 45 колотуриста пристигат в Русе с влак, за да продължат пътя си със своето любимо колело от Русе - Букурещ - Плоещ - Базъд - Браила - Галац - Констанца - Кардам - Добрич.

Завършил е школи по колотуризъм във Велинград и Мальовица. След това самият той е лектор по колотуризъм в школата във Велинград и пред туристите от цялата страна на хижа Ахинора. Бил е инструктор - педагогическа дейност, инструктор по туризъм, член на Републиканската комисия по колотуризъм.

Голям е делът му за развитието на колотуризма в Добрич. Градът ни е бил дори център на развитието му. Добрич е бил на второ място в страната по колотуристическа дейност. По времето на председателстващия клуба Марин Атанасов, винаги пешеходният преход или колопреходът са свързани с исторически или природни забележителности. Организираните, ръководените и водените групи от нашия юбиляр са се завръщали у дома с истинско възхищение от видяното, наученото… Желанието на туристите да общуват с природата е неизчерпаема. Така е, защото имат водач като бати Маринчо. При всяка красива гледка той поспирва групата и казва: "Какви красоти". Поглеждат, отдъхват и отново на път.

Освен добър ръководител, водач, организатор, той е и добър психолог. Успява да накара младите да повярват в себе си, особено когато маршрутът е стръмен, с резки завои, пропасти.

Особено много се гордее бати Маринчо с инициативата на Окръжния съвет и дружествата, основали движението “Опознай родния край” с посещение на 10 обекта в окръга. По-късно то прераства като са включени 30 обекта - всички те са посетени от него за което е награден с бронзова, сребърна и златна значка.

Любовта е не само към родния край - двукратно е посетил 100 национални туристически обекта, за което също е награден с бронзова, сребърна и златна значка.

Движението “Опознай България” е възродено от няколко години, апелът ни към младите хора е да посещават, да се радват на красотите на България.

За туристическата си дейност Марин Атанасов е награждаван многократно с най-високите отличия. Заслужил деятел е на БТС, носител е на медал “Алеко Константинов”, на много значки и грамоти. Член е на Управителния съвет на ТД "Добруджански турист". Няма турист, който да е дал повече на туристическото движение от Марин Атанасов. Няма турист, който да не познава този енергичен, усмихнат и винаги спокойно и целомъдрено коментиращ дори и отрицателните моменти в туризма.

Можем с часове да говорим за туристическата дейност на бати Маринчо, но той е добър не само като турист и човек, но и в трудовата си дейност е бил безупречен. Работи 35 години в пощата. За отлично свършена работа е награждаван. Бил е отличник на Министерството на съобщенията, има орден на труда и е почетен работник на съобщенията. Бил е член на ЦС на профсъюзите на работниците от съобщенията.

Днес бати Маринчо си спомня за хубавите времена преди 1989 година, когато в областта е имало 7 туристически дружества. Хората са ходили из прекрасните места в региона. "Тогава имаше условия или май ги саздавахме тези условия. Редовно ходихме до хубавата хижа "Комсомолец" в село Ботево, където много любители на туризма пееха, играеха спортни игри, възхищаваха се на природата...", спомня си бати Маринчо.

Един човек, чийто живот би могъл да бъде за пример за мнозина. НДТ

 

 


Сходни връзки

ЖИВОТ, ОТДАДЕН НА КРАСОТИТЕ НА РОДИНАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди