изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:13 EEST
Ройтерс: С 20% спадна оптимизмът за присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2007 г.    
Европейски съюз

България и Румъния вероятно ще се присъединят към Европейския съюз през 2007 г., както е предвидено, ако преодолеят политическите проблеми и приключат навреме важните реформи. Това се казва в проучване на Ройтерс, съставено въз основа на прогнози на 34 експерти и цитирано от БТА.



Проучването е извършено от 8 до 11 август. 70% от анкетираните стратегически анализатори са на мнение, че България ще стане член на ЕС след две години. За  Румъния такава прогноза правят 63% от участниците. В предишното тримесечно проучване, публикувано през май, положителните мнения са били 90% за България и 80% за Румъния.

"Политическата нестабилност и в България, и в Румъния сега сериозно влияе върху шансовете им да се присъединят към ЕС през януари 2007 г.", смята Тим Аш от финансовата къща Bear Stearns в Лондон. "И на двете страни предстои тежка законодателна програма, която ще трябва да изпълнят за 18 месеца при липса на силно управление", казва той.

България е в политическа безизходица след парламентарните избори на 25 юни, когато социалистите нанесоха поражение на реформаторите начело с бившия цар Симеон Сакскобургготски, но не успяха да спечелят мнозинство, напомня Ройтерс. Сега и двете партии се опитват да съставят голяма коалиция, за да не се забави членството в ЕС.

27 от 34-те стратегически анализатори от европейски страни оценяват на повече от 50% шансовете на България да се присъедини към ЕС през 2007 г. 26 от тях са на това мнение за Румъния.

При най-лошия сценарий членството на всяка от двете страни може да бъде отложено с една година. "Единствено вътрешни фактори, като липса на напредък в изпълнението на критериите за членство, липса на реформи или политическа несигурност, като тази около съставянето на правителство в България, ще отложи процесите", казва Мариане Кагер от Bank Austria Creditanstalt във Виена.

Парламентите на 25-те страни членки на ЕС трябва да ратифицират договора за присъединяване на България и Румъния. Повечето от тях ще пристъпят към ратификация едва след като Европейската комисия публикува ключовия доклад за напредъка на двете страни през есента.

България трябва да извърши важни реформи до края на септември, в противен случай ще има сериозни проблеми. Румъния трябва бързо да обуздае ширещата се корупция, отбелязва Ройтерс. http://mediapool.bg

 


Сходни връзки

Ройтерс: С 20% спадна оптимизмът за присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2007 г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди