изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:04 EEST
Бивш конституционен съдия: Станишев вече няма право да бъде премиер    
ПолитикаЮристът Георги Марков за рисковете на президента Първанов да наруши Конституията

По Конституция е изключено Сергей Станишев отново да бъде предложен за министър-председател.

Това твърди бившият конституционен съдия Георги Марков. В интервю за БНР той обясни, че когато Народното събрание избере премиер, но откаже да избере предложения от него Министерски съвет, какъвто беше случая със Станишев на 28 юли, провалилият се няма право на "поправителен изпит".

Той няма право отново да се яви и да предложи друг състав на кабинет. Бламираният министър-председател не може повече да участва и мандатът се счита за неуспешен, каза Марков.

Ако третата парламентарна група, избрана от президента, влезе в ролята на подставено лице и се опита да даде неконституционна възможност на Станишев да прави пак кабинет, това решение на парламента по най-бързия начин ще отиде в Конституционния съд, подчерта Георги Марков.

Той посочи също, че парламентарната група на ДПС по конституция не може да получи мандат, тъй като движението беше носител на първия мандат заедно с Коалиция за Бълария "и е консумирало неуспешния първи мандат".

Ако държавният глава възложи на ДПС мандат, още на другия ден указът му ще отиде в Конституционния съд и ще постави под съмнение президента като държавен глава, който връчва мандата.

Решение на Конституционния съд, че президентът е нарушил конституцията, може да доведе до следващо решение - за предсрочно прекратяване на мандата на президента, предупреди Георги Марков.


http://news.netinfo.bg

 


Сходни връзки

Бивш конституционен съдия: Станишев вече няма право да бъде премиер | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди