изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:50 EEST
УНИКАЛНИЯТ В СТРАНАТА И СВЕТА ЕТНОГРАФСКИ КОМПЛЕКС В СОКОЛОВО СЪБИРА ТУРИСТИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ    
ОбществоНад 20 000 туристи от абсолютно всички нации са посетили в Соколово селския дом за бит, традиции и занаяти на Никола Мартев за 8-те години от съществуването му

Имали сме гости чак от Нова Зеландия, хвалят се домакините. Някои идват за втори и трети път, специално да си хапнат  домашна баница и боб-чорба в гърне. Почти всички родни големци също са сядали на маса в уникалния дом на Никола Мартев. Това, което е в Соколово, туристите ни за пръв път виждат в България и винаги остават безкрайно изненадани, единодушни са екскурзоводите.
Стопанинът Никола Мартев е на 61 години. От 16-годишен е в туристическия бранш. Започнал като сервитьор, после барман, опитал от занаята и в чужбина- Германия, Холандия, Белгия. Започнал собствен бизнес преди 8 години с 4 дървени кола и едно платнище от камион. Спретнал около 40 места под навеса, предлагал само обяд. Мартев си спомня и първите туристи. Французи, които сядали на дървените чукани и сладко сърбали боб-чорба в гърне. На втората година увеличил капацитета си до 70 места, а когато през дома му минали 8 000 австрийски пенсионери, разбрал, че трябва да разшири бизнеса си. Инвестирал близо 100 000 лева. Построил масивна сграда с ресторантска част, лятна градина и занаятчийски кът. Сега капацитетът му е 200 места.
 Етнографският комплекс на Никола Мартев е уникален откъдето и да го погледнеш. Разположен е на площ от 2 декара. Домакините посрещат туристите с пита и сол още на входа. Пътят им минава през алея, от двете страни на която са подредени глинени делви. Следва занаятчийският кът. Чужденците наблюдават на живо точене на баница, чукане на червен пипер, чепкане на вълна на дарак, навиване на прежда на чекрък, предене на хурка, плетене на рогозка от царевичак, тъкане на стан. Често любопитните чужденци грабват точилката или посягат да опитат как се преде от хурка. Най-смелите с охота опитват счукания лютив червен пипер. Туристите гледат невярващо казана за ракия, разположен до пещта за печене на хляб. Мнозина от тях не могат да се примирят с факта, че домакините не са в състояние тутакси да им демонстрират как се произвежда прочутата българска гроздова ракия, и че за това е необходим дълъг процес. В средата на лятната градина е паркирана дървена писана каручка. Туристите се надпреварват да се снимат в нея. Домакините все още си спомнят куриозен случай отпреди няколко години с шотландски турист. Той накарал двама свои сънародници да заемат мястото на магарето и да го теглят до автобуса. Всички изпопадали от смях. Разходката с магарешка каручка из село Соколово е атракция, предлагана на чужденците до преди година. Така дядовците, собственици на нестандартното превозно средство, си докарвали по една пенсия. Туристите се кипрели в каручката, искали до себе си непременно някакви животни-домакините им слагали обикновено пуяци, и така обикаляли селото. Преди две лета кувейтски шейх разхождал петте си съпруги с магарешка каручка. Сега разходки няма. Някои старци измряха, на другите пък магаретата им се споминаха, обяснява Никола Мартев. Той  си спомня и за друга атракция, предлагана през първите години от старта на бизнеса му. На края на селото, на бозлука, на живо пред чужденците се демонстрирало снасяне на яйца. За целта била обучена кокошка, която да е кротка и послушна и да снася, когато й се каже. По същия начин бил дресиран и петел, който стоял до половинката си.
 В продължение на 8 години Никола Мартев е закачил в целия си комплекс над 3 000 кратунки- дълги от 2 см до 3 метра. Висят отвсякъде, различни по големина и цветова гама. Туристите не свалят поглед от невероятната гледка. Някои съветват Мартев да кандидатства за рекордите на Гинес. Отглеждам ги сам, а и изкупувам продукцията на цялото село, казва стопанинът. Две години са необходими една кратунка да стане готова за украса. Всички над 3 000 експоната са закачени за тавана с тел. Само в залата кратунките са 700. Дърворезбата по стените е изключителна и символизира всичко българско. Часове са необходими тя да бъде детайлно разгледана. Идеята за този интериор е изцяло на стопанина Никола Мартев.
 Изненадите за туристите не свършват само с уникалния вид на комплекса. Следва вечерята. Селска салата, пилешко бутче по крайовски, боб-чорба в гърне и домашна баница. Преди поднасяне на баницата, всички прибори са отсервирани. На чужденците се обяснява, че тя се яде с пръсти и ако е вкусна, трябва да "си оближат пръстите". Значението на тези думи някои приемали буквално. Започвали да си облизват пръстите и не спирали, докато екскурзоводката не ги забележи и им каже да спрат.
 По време на вечерята оркестър забавлява гостите. Сред музикантите се откроява проф. Тодор Гроздев. Владее около 10 инструмента, пред туристите демонстрира майсторство на пет. Всички се впечатляват, най-много удивление обаче предизвиква гайдата. Не по-малко учудени от собствения си лик остават чужденците, когато лично стопанинът Никола Мартев ги облече в български носии. 25-годишният Джон Баркър с мерак навлече ямурлук и калпак и въпреки горещото време, обиколи няколко пъти залата, потропвайки с гегата. Със забрадка и престилка се снима за спомен и Кристине Граудер. По някое време Мартев грабна акордеона и взриви гостите си с "Калинка мая". Певчески хор от седем местни баби представя автентични добруджански песни. Туристите не стоят безучастно. Стават от масите и учат ръченица, хващат се на право хоро и усвояват стъпките. Най-много емоции предизвиква хорото "Перуница". Един играч с кърпа в ръка кани друг от хорото от противоположния пол, постила кърпата на земята и двамата се целуват.  
 Туристите си тръгват. Невероятно, впечатляващо, никъде не сме виждали подобно нещо, България е страхотна, казват един през друг чужденците, вземайки си довиждане с Никола Мартев. За мен е достатъчно, че хората харесват това, което съм направил, и идват пак, казва собственикът на Етнографския комплекс "Бит, традиции, занаяти".
 


Сходни връзки

УНИКАЛНИЯТ В СТРАНАТА И СВЕТА ЕТНОГРАФСКИ КОМПЛЕКС В СОКОЛОВО СЪБИРА ТУРИСТИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди