изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:36 EEST
ОСНОВАТЕЛИ НА МТС ОВЧАРОВО СИ СПОМНИХА МЛАДИТЕ ГОДИНИ    
ОбществоВ съботния ден в настоящата фирма на ЕТ "Недко Митев" се бяха събрали около 50-ина мъже и жени, представители на третата възраст, за да си спомнят младежките години и полагането на основите на МТС /машино-тракторна станция/ Овчарово.

Сред гостите бяха кметът на община Добричка Петко Петков, както и бивши председатели, агрономи и служители на АПК - Овчарово. Инициативата за събирането бе на Пенчо Пенчев - един от основоположниците на МТС - Овчарово през 1951 г., а домакин бе настоящият собственик на някогашната база арендаторът Недко Митев.
Дядо Пенчо, както каза, че всички го наричат, разказа следното: "Нашето МТС е основано 1951 г. Стопанството ни бе едно от тези с много добри добиви и ние винаги си съперничехме с Дропленското. Първият директор на МТС бе Желчо Андреев, който заедно с агронома Иван Цветанов направиха организацията в станцията само с млади хора. Работехме много усърдно с ентусиазъм, присъщ на младите хора. Имахме съветски машини, но когато те не ни достигаха през лятото, ползвахме парни машини като двигателна сила за вършитба и жътва. Старите жътварки и сноповързачки пък понякога задвижвахме  с конска тяга, тъй като във всяко семейство имаше животни. Първата сграда на станцията беше пътния кантон и го изминавахме всеки ден. Сега е друго. Нови машини. Новите форми в земеделието имат положителен характер, в много отношения виждаме положителния напредък. Но има и такива стопанства и кооперации, които бяха ликвидирани от ликвидационните съвети, които работеха под държавна закрила. Според мен направи се несвойствена ликвидация в земеделието - не трябваше да се руши постигнатото. За мен селското стопанство е основата на леката и тежка промишленост и с грешките при приватизацията и ликвидацията много хора се обогатиха. Радваме се, че арендаторът в Овчарово - Недко Митев, запази постигнатото и продължава да върви напред".
Домакинът Н. Митев приветства всички с добре дошли в базата на фирмата си, някогашно МТС, след което всички имаха възможност да разгледат арендуваните от него поля, сиреч собствените си ниви. Всички след това посетиха комплекса на арендатора, където някои от тях запалиха свещичка за здраве в параклиса на св. Николай. Архиерейският наместник и иконом на Добричка духовна околия отец Стоян Иванов освети курбана, който домакинът даде в стола на бившето МТС за своите гости.
 


Сходни връзки

ОСНОВАТЕЛИ НА МТС ОВЧАРОВО СИ СПОМНИХА МЛАДИТЕ ГОДИНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.35 секунди