изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:46 EEST
В КРАНЕВО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ СТРОИ ХОТЕЛ ЗА ДЕЦА НА ТУЗАРИ    
ИкономикаНяколко детски международни лагери, сред които и този в Кранево миналата седмица бяха апортирани в частни фирми. Новият вицепремиер и министър на образованието Даниел Вълчев спря сделките и поиска пълната им ревизия. Международният детски лагер в Кранево е трябвало да се превърне в хотел за деца на богаташи. Това е едно от условията, вписани в сключената от Началника на Ученически отдих и спорт към просветното министерство Сергей Миланов апортна сделка с частните фирми "Бултур", "Мега тур-2005", "Блустар холидей", "Херон билдинг" и БПП, като мажоритарни собственици са частниците

Лагерът в Кранево е с най-апетитната част от всички 70 функциониращи лагери в момента. Той е разположен върху 110 декара площ с много зеленина. Лагерът е извън регулацията на селото, оградата му е на самия плаж. Има три масивни сгради и 6 бунгала. Първата постройка е от камък и е строена от румънския аристократ Попеску. По някое време тази сграда е била военна база, а след Крайовския договор става държавна собственост.
Този лагер е уникален и с достатъчно инвестиции може да се превърне в райска градина. Тук могат да се построят не един, а пет хотела, казва шефът на базата в Кранево Мехмед Ахмедов Хюсеин. За себе си той твърди, че е единствената непартийна кандидатура за този пост, за разлика от всичките му предшественици, които били назначавани според управляващата партия. По време на предишните управители близки до тях търговци опъвали тенти с лакомства и плажни стоки, никой не знае обаче къде са потънали парите от наемите, твърди още Хюсеин.
Земята край брега в Кранево върви по 150 евро за квадратен метър, тоест 110-те декара биха се продали за 16,5 млн. евро. Според данъчната оценка обаче земята е оценена за 700 000 лева, а сградите-за 500 000 лева.
Капацитетът на лагера е 430 деца. Един храноден струва 11 лева. За петте смени досега са почивали  около 1 500 деца. В момента базата е заета 80 процента от русначета, които скоро си тръгват заради началото на учебната година от 1 септември.
В България има 168 детски лагера. От тях 70 са работещи. В базата в Кранево досега се е извършвал само козметичен ремонт. Ако ще се продават лагери, то нека първо да са неработещите, а получените от тях средства да се инвестират в работещите лагери за отдих на децата, смята Мехмед Хюсеин. Министърът на образованието Даниел Вълчев забрани всякакви разпоредителни сделки с имотите на цитираните по-горе пет дружества, до изясняване на сключената сделка с ученическите лагери.

 


Сходни връзки

В КРАНЕВО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ СТРОИ ХОТЕЛ ЗА ДЕЦА НА ТУЗАРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди