изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:31 EEST
АТАНАС ГЕНЧЕВ ПОДКРЕПЯ ДЖУЗЕПЕ МАРКОВ ЗА НАГРАДАТА "ЙОРДАН ЙОВКОВ"    
КултураВ редакцията на НДТ бе получено писмо от нашия съгражданин Атанас Генчев. В него той казва, че не е добруджанец, но от 15-годишен досега - до 81-ата си година, живее в Добрич. Тясно свързан е с музикалната култура в нашия град. Участвал е в музикалния съпровод на всички Йовкови театрални постановки на драматичния ни театър.


 "Творчеството на Йовков ми е добре познато и въпреки това, препрочитайки го, откривам нови и нови величини у този голям човек. С нескрита завист и по детски със замрежени от сълзи очи съм преживявал съдбата на неговите герои" - споделя в писмото си Ат. Генчев. По-нататък той казва, че е решил да ни пише, след като разбрал, че Джузепе Марков е номиниран за литературната награда "Йордан Йовков". "Чел съм от много автори за Йовков. Имах възможност да прочета всичко, написано от Дж. Марков. Определено намирам, че по оригиналност и стил по-близко до Йовковите литературни традиции друг няма. Общият добруджански сюжет е този, който е вдъхновявал Йовков. Безкрайните пшеничени морета, царевичните масиви и милионите слънчогледови слънца! Не можеш да пишеш по Йовковски, без да си се докоснал до красотите на Златна Добруджа! Родопчанинът има друга нагласа, македонецът - друга. Ето, това е според мен, което е спомогнало на Джузепе Марков да се доближи толкова плътно до Йовков." - казва още в писмото си Ат. Генчев. Той призовава комисията по определяне на носителя на наградата да подкрепи кандидатурата на Дж. Марков и учредената в Добруджа награда да се присъди на добруджанец.
 


Сходни връзки

АТАНАС ГЕНЧЕВ ПОДКРЕПЯ ДЖУЗЕПЕ МАРКОВ ЗА НАГРАДАТА "ЙОРДАН ЙОВКОВ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди