изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:36 EEST
БАЛЧИК ПОДГОТВЯ КОНЦЕСИЯ НА ЯХТЕНОТО ПРИСТАНИЩЕ    
НовиниКонцесионерът ще трябва да увеличи почти три пъти местата на пристана

Подготвя се концесия за яхтеното пристанище в Балчик, разкри пред журналисти кметът на община Балчик Красимир Михайлов. "Искаме да дадем пристанището за 35 години, като в концесионния договор ще поставим клауза инвеститорът да увеличи местата на пристана от 60, колкото са в момента, на 150-160 броя" - каза още Кр. Михайлов. По този начин кметството иска и да отдели яхтеното от рибарското пристанище, като за в бъдеще има намерение да изгради и ново рибарско пристанище. По предварителни предполагаеми разчети за яхтеното пристанище ще е необходима инвестиция от около 5-6 млн. лв. "По този начин ще подобрим развитието на туризма, тъй като при нас идват яхти от цял свят, а таксите, които се вземат, са много по-ниски от тези на Златни пясъци със 7-8 пъти" - добави още кметът на Белия град.
Боцманът на яхтеното пристанище в Балчик кап. Стоян Дончев заяви, че годишно на пристана в Балчик спират 100 яхти и рибарски гемии. "Ние събираме в пъти по-ниска такса, като пример мога да посоча, че за пасажерско корабче, което миналата година спираше при нас вземахме такса 450 лв., докато тази година на същото това корабче на яхтения пристан в Златни пясъци му вземат такса 15 хил. лв. плюс 2 евро на човек" - добави още кап. Дончев. Таксата, която се събира от пристанищата, е в зависимост от дължината на плавателния съд, като цената е 30 лв. на линеен метър. Приходите, които реализира яхтеният пристан в Балчик годишно възлизат на 15-16 хил. лв., което е много малко, според кап. Дончев.
На пристанището в Балчик акостират немски, холандски, новозеландски и австралийски съдове. Тук спира и яхта "Скития", собственост на дъщерята и зетя на оперната прима на България Александрина Милчева. "Скития" е реплика на прочутата американска пилотна шхуна "Америка", която и до днес остава най-известна в морската история на света. До днес има само три такива съда - един в Америка, във Великобритания и в България. Самата "Америка" е строена през 1851 година.
 


Сходни връзки

БАЛЧИК ПОДГОТВЯ КОНЦЕСИЯ НА ЯХТЕНОТО ПРИСТАНИЩЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.38 секунди