изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:27 EEST
* IX ММФ "ДОБРУДЖА ПЕЕ И ТАНЦУВА"    
КултураКРАСОТАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР ЗАЛЯ АЛБЕНА

Фестивал за българската идентичност и българските ценности. За това как очарованието на багрите и звуците се предава от поколение на поколение не само у нас, но и зад граница

Деветият Международен фолклорен фестивал "Добруджа пее и танцува" се проведе от 26 до 28 август в курортен комплекс "Албена" под патронажа на вицепрезидента на Република България Ангел Марин. Организатор е Българското национално радио - радио "Варна", със съдействието на Българската национална телевизия, телевизия bTV, Парламентарната комисия по култура, Министерството на културата - Националния център за музика и танц. Във фестивала участваха 210 танцьори и 7 фолклорни ансамбъла от България, Турция, Румъния, Македония, Сърбия, Гърция.
Фестивалът бе открит от вицепрезидента на Република България Ангел Марин - в събота вечерта в ресторант "Орехите". Там изпълнителите представиха красотата и очарованието на българския фолклор.
По-рано през деня организаторите и гостите дадоха пресконференция. Иван Калинков - директор "Експлоатация" на Албена АД, заяви, че фестивалът е радост, щастие и надежда. "Благодарим ви за поканата и гостоприемството" - развълнувано каза Сейвие Йозкан, ръководител на ансамбъл "Бал гьоч" от Турция. В срещата с журналисти участва също Михаела Дешлиу, председател на българската общност "Братство" в Румъния. Организацията е създадена през 1992 г. и е наследник на първото подобно братство, основано през 1892 г. Нейната цел е запазване на традициите и обичаите на живеещите българи в Румъния. Добруджанската народна певица Галина Дурмушлийска, която е ръководител на състав за български песни "Чубрица" в Холандия, развълнува присъстващите с изпълнение на част от невероятната песен "Лале ли си, зюмбюл ли си". Г. Дурмушлийска обясни, че е кръстила състава "Чубрица", защото "тази подправка мирише на България". От своя страна акад. Николай Кауфман сподели: "Колко близки са народите на Балканите и, макар с различни езици, са имали еднаква съдба, която се е отразила и на фолклора им".
В рамките на фестивала бе предвидена и конференция на тема: "Форми и приоритети за съхранението на националното фолклорно наследство в страните от Балканския регион". Бяха изнесени следните доклади: "Еврейската песен и балканския градски фолклор" /акад. Николай Кауфман/, "Балканското народно многогласие" /проф. Димитрина Кауфман/, "Празниците Лазаровден и Тодоровден сред българите в Румъния /Михаела Дешлиу/.

 


Сходни връзки

* IX ММФ "ДОБРУДЖА ПЕЕ И ТАНЦУВА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди