изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:12 EEST
ПРОИЗВЕДЕНИ СА 3, 341 МИЛИОНА ТОНА ПШЕНИЦА    
ЗемеделиеТова съобщи вчера в Добрич министърът на земеделието и горите Нихат Кабил. Износът на българска земеделска продукция се е увеличил с 61 процента през първите шест месеца на годината  сравнение със същия период на м.г. и е надхвърлил 590 милиона долара

 3, 341 милиона тона пшеница са произведени в България тази година, съобщи вчера на пресконференция в Добрич министърът на земеделието и горите Нихат Кабил. Вече са ожънати 10, 270 милиона декара, което е 99 процента от засетите с пшеница площи, средният добив за страната е 325 кг/дка. Като качество реколтата тази година е добра въпреки понесените загуби, коментира Н. Кабил. Според него, полученото количество зърно ще бъде достатъчно за покриване на нуждите на страната. От произведените над 3,4 млн. тона жито, за износ били предвидени 800 000 - 1 млн. тона. Реализиран бил и преходният остатък от пшеница. Министърът съобщи, че около средата на септември ще започне попълването на Държавен резерв с около 100 000-120 000 тона на два транша. Намерението на земеделското министерство било още тази есен да бъдат направени първите стъпки от бъдещата Интервенционна агенция, като намесата трябвало да бъде с големи количества, за да върви пазарът напред.
 "100 лева цена на хлебна пшеница няма" - категоричен бе министърът в отговор на журналистически въпрос как ще коментира предлаганите от изкупвачи 100-120 лева за тон зърно. По принцип през месец август пазарът никога не бил динамичен. Той се раздвижвал в края на септември и началото на октомври, когато на пазара излизали големите купувачи-мелниците, и когато се реализирали и съответните договори за износ. По отношение на вноса и износа на зърно цените в нашия регион се определят от произведеното количество в Черноморския басейн, обясни Нихат Кабил. Най-силен играч била Русия следвана от Украйна. И от двете държави имало заявки за голямо производство и завишен в сравнение с миналата година износ.
През първите шест месеца на годината износът на българска земеделска продукция се е увеличил с 61% спрямо същия период на м. г. и е надхвърлил 590 милиона долара, каза Н. Кабил. Той съобщи още, че от началото на 2005 г. държавен фонд "Земеделие" е одобрил 237 проекта на обща кредитна стойност 30 млн. лева. Земеделският министър призова участниците в изложението "Селското стопанство и всичко за него" да помогнат със средства, строителни материали и покъщнина на пострадалите от пороите и наводненията. Стана ясно, че общият размер на засегнатите селскостопански площи е около 987 000 дка, като унищожените от тях са 688 000 дка.

 


Сходни връзки

ПРОИЗВЕДЕНИ СА 3, 341 МИЛИОНА ТОНА ПШЕНИЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди