изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:42 EEST
ПРОЕКТ "ХЛЯБ ЗА ДУШАТА" ЗАПОЧВА ДА РЕАЛИЗИРА БЧК    
ОбществоИзпълнението на проект "Хляб за душата" започва Областният съвет на БЧК в Добрич.

Той се реализира в рамките на програма "Повишаване информираността на обществото по проблемите на хората от третата възраст", финансирана от Швейцарския Червен кръст и Националния съвет на БЧК София. Проектът стартира на 1 юли т.г. и ще приключи на 1 март 2006 г. Ще се  работи по т. нар. "Съвместен подход" за работа с възрастните хора. Средствата по проекта - 2 500 лева, са ограничени, целта е по този начин да може да се стимулира активното участие на самите пенсионери и  доброволци в реализацията му, като се открие естествен път за социална реинтеграция и възстановяване на изтънялата духовна връзка както в самата общност на възрастните хора, така и с останалите поколения.
    С принципа на "Съвместния подход" се избягва налагането на дейности, които в немалко случаи накърняват човешкото достойнство на пенсионерите. Участници в проекта са потвърдили, че абсолютизирането  на формите на подпомагане през последните 15 години е погрешно. Материална помощ трябва да има, но получаващите я не трябва да се третират като безсловесни и безволеви субекти, които трябва да бъдат благодарни за всеки пакет храна. Трябва да се търсят индивидуални подходи, защото проблемите на изолацията, самотата и депресията могат да бъдат по страшни от празния изключен хладилник.
    Областният съвет на БЧК Добрич е разработил проект с културна насоченост. Предвижда се изграждането на групи за самопомощ, подготовка и изнасяне на театрална постановка в Добрич и още пет общини на областта, издателска дейност, свързана с културното наследство на община Добрич и живите негови създатели - пенсионерите. Проектът е получил висока оценка и пожелание да привлече вниманието на институциите, други неправителствени организации, бизнеса, доброволци и съмишленици.
Освен в Добрич по тази програма ще се работи в още четири области - Шумен, Русе, Пловдив и Благоевград.  На 1 октомври - Международен ден на възрастните хора, в 5 те области ще се проведат различни инициативи, организирани от хората от третата възраст за хората от третата възраст. В Добрич  в зала "Зорница" ще бъде представена театралната постановка "Смях от вчера и от днес" с участието на Ема Георгиева и Радомир Андонов. Тя ще бъде играна и в Балчик, Тервел, Ген. Тошево, Крушари, в Дома за стари хора Добрич и в "Дъга". По проекта се предвижда и издателска дейност, свързана с културното наследство на Добруджа. Ще бъдат привлечени и доброволци - интелектуалци, готови да участват в проекта според възможностите си, които да инициират срещи и прояви с участие на хората от третата възраст. Целта е повече от тях да преодолеят душевния срив и остаряването, с мъдрост да приемат, че са го постигнали и трябва да се радват на главното - самосъзнанието за цялостна личност, която наистина заслужава уважение и любов.

 


Сходни връзки

ПРОЕКТ "ХЛЯБ ЗА ДУШАТА" ЗАПОЧВА ДА РЕАЛИЗИРА БЧК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди