изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-05 @ 10:12 EEST
ПО-НИСКА БЕЗРАБОТИЦА ОТ СРЕДНАТА ЗА СТРАНАТА ОТЧИТАТ ОТ ДБТ    
ОбществоЗа една година безработните от общините Добрич, Добричка и Крушари са намалели с 1422

Продължава да намалява ръстът на безработицата в трите общини, обслужвани от дирекция "Бюро по труда" в Добрич, съобщи старши експертът Маргарита Матева. През август броят на регистрираните безработни - 6156, е намалял с 240 лица спрямо юли. Равнището на безработица е 9,30 процента, през юли е било 9,66 на сто. За трети пореден месец безработицата в района е по-ниска от средната за страната -  10,77 процента за август. За една година хората без работа в трите общини са  намалели с 1422 лица.
Снижаването на безработицата е характерно за летните месеци и е свързано със значителния изходящ поток от безработни лица, които започват работа предимно в сферата на туризма, търговията, строителството и селското стопанство. През август устроените на работа са били 460. Продължило е търсенето и наемането на лица на първичния пазар на труда в сферата на туризма - сервитьори, миячи, камериерки и други, но с по-слаби темпове поради насищане с необходимата работна ръка. Продължило е и търсенето на работници и специалисти за шивашката, обувна и преработваща промишленост. В машиностроителната промишленост работа са започнали лица с квалификация като стругари и фрезисти. В хранително-вкусовата промишленост за обслужване на нова поточна линия са били устроени на работа с технически познания и общи работници.  
По действащите програми за заетост на работа през предходния месец са постъпили 110 лица. 70 от тях - по "От социални помощи към осигуряване на заетост", а останалите по "Помощ за пенсиониране" и Национална програма за хора с увреждания. По проект "Красива България" на определените обекти работа са започнали 45 безработни лица, които ще извършват строително-ремонтни работи по тях.
На преференциални работни места по обявените през месеците  юли и август процедури са били устроени 79 безработни лица от различни неравнопоставени на трудовия пазар групи - младежи, лица с намалена работоспособност, продължително безработни, лица в предпенсионна възраст и други.

 


Сходни връзки

ПО-НИСКА БЕЗРАБОТИЦА ОТ СРЕДНАТА ЗА СТРАНАТА ОТЧИТАТ ОТ ДБТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди