изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:42 EEST
Антимафиоти пресякоха опит за трафик през България на вещество с възможна двойна употреба    
Ред и сигурностРусе. Служители на Национална служба "Борба с организираната престъпност" (НСБОП) и РЗБОП - Русе пресякоха опит за трафик през България на вещество с възможна двойна употреба.

Веществото е хафний и се задържа за първи път в България. Операцията пряко касае опазването на националната сигурност на страната, съобщиха от НСБОП.
На ГКПП "Дунав мост" служителите на РЗБОП задържат на излизане за Румъния лек автомобил "Фолксваген голф". В него пътуват един български и трима румънски граждани. При обиск в купето на автомобила е открит сак, в който е бил поставен хафният с тегло 3 килограма и 410 грама. Веществото се е транспортирало под формата на метал и в това състояние субстанцията не излъчва радиация и не е опасна за околната среда.
Хафният е открит в Дания през 1920 година. С развитието на ядрената енергетика той се използва заради високата топлопроводимост, която обезпечава. Той е включен в списъка на стоки и технологии с възможна двойна употреба и е под контрол във всичките му форми. Хафният е разтеглив метал с ярък сребрист блясък. Механичните му свойства го правят устойчив на корозия. Веществото се включва като основна съставка при направата на т. нар. контролни прътове, които се използват в ядрените подводници. Когато е под формата на фин прах, той може спонтанно да се запали под въздействието на въздуха. За това обработката му под формата на метал изисква особено внимание. Страната ни не разполага с мощности и технологии за неговото производство.
Разследването на подобни случаи показва, че със сделките с нетипични вещества се занимават лица, от криминалния контингент, чиято цел е да извлекат печалба от трансфера и продажбата им.
Тази информация беше огласена от директора на НСБОП ген. Валентин Петров на пресконференция в Русе. Днес той замина за участие в двудневна среща в Синая /Румъния/ на ръководителите на звената за борба с организираната престъпност в региона. Във форума ще участват България, Сърбия, Гърция, Молдова, Украйна, Унгария и Румъния. Поканени са и експерти от Германия и ФБР. Акцентът в срещата ще бъде работата по противодействието на трафика на хора и наркотични вещества. http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Антимафиоти пресякоха опит за трафик през България на вещество с възможна двойна употреба | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди