изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:25 EEST
ПРЕДСТАВИХА СИСТЕМАТА COSO ПРЕД ФИНАНСИСТИ    
НовиниДвудневен семинар за ръководители на бюджетни звена и финансови контрольори се проведе на 15 и 16 септември в Добрич.

Обучението бе осъществено от представители на Института на вътрешните одитори в България по покана на община Добрич. На пресконференция в Добрич представители на института съобщиха, че предстои провеждането на семинари и в други градове на страната, първият е бил в Добрич. Участие в него са взели представители на бюджетни звена и финансови контрольори от Добрич, Каварна, Нови Пазар, Силистра.
По време на обучението са представени съвременни международни модели за вътрешен контрол в публичния сектор, разказа председателят на УС на Института на вътрешните одитори Цветан Цветков.  Той обясни, че за да стане член на Европейския съюз България трябва да покаже, че има надеждна система за вътрешен контрол. Той трябвало да бъде изграден на базата на европейските стандарти както в банковия сектор, така и в публичния - в министерства, кметства. От ефективността на вътрешния контрол се ползват всички данъкоплатци, тя дава една гаранция, че парите им се използват по предназначение.
След влизането ни в ЕС общините ще получават някои от средствата директно от фондовете, затова е нужна промяна във вътрешния контрол, сподели доц. Георги Иванов от института. По време на семинара е била представена системата за вътрешен контрол COSO. Доц. Иванов обясни, че това е система, ориентирана към риска - прави се оценка на риска, виждат се слабите места и усилията на вътрешния контрол се насочват към тях, за да бъдат минимализирани.

 


Сходни връзки

ПРЕДСТАВИХА СИСТЕМАТА COSO ПРЕД ФИНАНСИСТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди