изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:28 EEST
БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ В ШАБЛА - ДВА МЕТРА ВЪЛНА Е ЗАЛЯЛА ГРАДА    
Новини В община Шабла е обявено бедствено положение, следствие на поройните дъждове, които наближават стойността от 250 л на квадратен метър. Всички мостове са отнесени от пороя

 

 

В община Шабла е обявено бедствено положение след поройните дъждове, които започнаха преди два дни. Като из ведро се изляха близо 250 л на квадратен метър. Пороят бе придружен със силен вятър, който вдигна огромни вълни в морето. Има големи материални щети по брега.

Самият град Шабла в по-ниските си части бе залят от двуметрова вълна, която потопи дворове, къщи, има удавени животни. Вълната е помела и автомобил, човекът едва се е спасил, след като се е качил на дърво, откъдето са го снели спасителни отряди.

Всички мостове са отнесени от водата, оцелял е по чудо само един на главния път.

Повикани са военни спасителни отряди от Варна. Заедно с тях са работили военни от местното поделение, пожарникари, полициаи. Евакуирани са около 50 души, които са настанени на безопасно място и са им  осигурани храна и одеала.

От Окръжния щаб на Гражданска защита Георги Михов съобщи пред журналисти, че се следи непрекъснато обстановката в общината, отводняват се домове и дворове. На пътищата са нанесени огромни поражения, за възстановяването ще бъдат нужни много пари. Изчисляването на щетите ще започне, след като общината излезе от бедственото положение.

Поройните дъждове са нанесли материални щети и в община Каварна.

НДТ

 

Двуметрова вълна отнесе микробус с украинци край Шабла
 
Огромна вълна от пороя връхлетя в полунощ селата между Каварна и Шабла. Наводнени са къщи и мазета, като в по-ниските райони водата в някои от сградите е надвишавала 1 метър.
Цяла нощ пожарникари от Каварна и Балчик са се борили с водната стихия. Приливната вълна е отнесла микробус с четирима украински граждани, сред които е имало бременна жена и дете на четиринадесет години. Привързан с въжета до автомобила е успял да доплува началникът на каварненското звено за пожарна и аварийна безопасност майор Стефан Лефтеров. Детето и бременната жена са били измъкнати през прозореца на микробуса и закарани на сигурно място, а останалите двама пътника по-късно са били изтеглени с автомобила.
При снощната буря най-тежко са пострадали селата Раковски, Нейково, Хаджи Димитър, Свети Никола и Поручик Чунчево. Три селища в община Каварна са без ток и вода след поройните дъждове - това са Българево, Било и Ваканционно селище “Русалка”.
 

230 литра на кв. м. дъжд паднаха в Шабла

23/9/2005 11:23
Бедствено положение е обявено в община Шабла.
Количеството дъжд там снощи достигна 230 литра на квадратен метър.

Ударна вълна с височина до 3 метра е помела пътища и всички мостове в крайморския град. Придошлата вода е заляла дерето, където са отнесени коли и тракори.

Няма пострадали хора, съобщи кметът на Шабла Елка Димова, цитирана от Дарик радио. Има обаче издавени животни и наводнени къщи.
Половината град е без ток, след наводняването на три трафопоста.

Фурната в града няма да може да произвежда хляб, но са взети мерки за знабдяване на населението с продукти от първа необходимост от съседни селища.

Кметът на Шабла е поискал помощ от Комисията за защита на населението при бедствия и аварии, тъй като се очаква нова водна вълна от Румъния, информира БНР.

От Гражданска защита - Добрич са изпратили техника за изпомпване на водата от наводнените къщи.

На места липсват пътища, а асфалтът е изцяло изронен. В момента общинска комисия устяновява щетите от стихията.

dnesplus.com

Продължава обявеното бедствено положение в община Шабла

23/9/2005 15:51

През нощта двуметрова вълна е заляла града, но днес вече водата се оттегля. В най-ниските части на Шабла, където нивото на водата достига до 80 см, са евакуирани около 30 души. Раздадени са одеяла и храна на бедстващите семейства. Част от залетите от водата къщи са срутени. По данни на "Гражданска защита" в последните 48 часа в морската община количеството на дъжда е средно по 210 литра на квадратен метър.

Няма пострадали хора от наводненията, но има множество издавени домашни животни. В града има много наводнени мазета, дворове и сгради, наводнени са и трите трафопоста, поради което част от населението в града е останало без електричество. Залята е и една помпена станция.

Екипи на "Гражданска защита" провеждат аварийни действия, отместват паднали дървета, ламарини и разчистват затлачени улици. Без вода са курортният комплекс Русалка, както и каварненските села Българево и Свети Никола. На място за изпратени и 3 екипа от "Гражданска защита"-Варна с високопроходима техника за оказване на помощ на пострадалото население. В Шабла са разрушени и са непроходими 6 моста. В селата Черноморци, Езерец, Крапец, Тюленово има наводнени избени помещения и е отнесена пътна настилка. В община Каварна също има наводнени мазета в редица населени места, но не е обявено бедствено положение. Информацията е на БГНЕС.

Град Шабла бе залят от над двуметрова вълна

Вълна с височина от 2 до 4 метра заля Шабла тази нощ. Първоначалните огледи сочат, че вълната не е морска, а е предизвикана от обилните дъждовеq паднали в селата в съседната община Каварна - повече от 205 литра на квадратен метър.

Двуметрова водна стена е връхлетяла града снощи в 22.10 часа. Хората от застрашените къщи са изведени за 10 минути от домовете им. Евакуирани са 50 души, от които четири бебета. Няма данни за пострадали хора до момента.
Семейство от шабленското село Черноморци е блокирано в жилището си от вода. Екипи на Гражданска защита с две верижни машини продължават да извършват спасителни работи.

От 00.00 часа тази сутрин в областта е обявена бедствена ситуация. На 21 и 22 септември в Шабла са паднали над 230 литра на квадратен метър дъждове. Най-странното обаче е, че водната стихия е заляла Шабла снощи около 22.00 часа, когато в самия град е нямало дъждове.

Елка Димова, кмет на град Шабла, обясни какво е положението в града: “След снощния стрес от създалата се ситуация, когато нахлу вълна повече от 3 метра над мостовете, днес вече ужасът от това, което се случи, остава. Тази вълна носеше дървета, прехвърляше коли, ремаркета, техника, които даже не бяха от нашата община. За по-малко от 10 минути хората излязоха от къщите си и снощи в 00.00 часа при обявяването на бедственото положение нямаше застрашени хора, но всички къщи от двете страни на вълната са пълни с вода. Днес все още не може да се приключи с отводняването, тъй като има къщи, които все още са под вода. В момента Гражданска защита помага, за да бъдат изкарани колите и всичко онова, което е отнесено в дола, за да може да се осигури по-безпрепятствено оттегляне на водата, която вече не е толкова силна... 60 човека са настанени в пенсионерските клубове, тъй като общината не разполажа с друг жилищен фонд, в който да ги настани. Осигурена е храна, облекло, тъй като хората напуснаха домовете си с това, което имаха на гърбовете си. Ще продължим да се грижим за тези хора, но искаме помощ от всеки, който може да окаже, по отношение изграждането на няколко къщи, защото тези хора няма къде да се приберат, тъй като къщите им са заплашено от срутване”.

Напълно залята е пречиствателната станция в Шабла. Три трафопоста са наводнени и това е причината в града да няма ток. “Паднаха много от електрическите стълбове и трябваше да бъде изключено електричеството, за да не се получат други проблеми”, обясни кметицата на Шабла.

http://news.bnt.bg

Наводнени къщи, издавени животни, обърнати автомобили в Шабла
24 септември 2005
Източник: БГНЕС
Все още е кризисно положението в община Шабла, след като триметрова вълна заля града при падналите проливни дъждове в района. През нощта от придошлите води във водосборно дере в град Шабла са наводнени 31 къщи, 60 стопански сгради, 10 гаража, 2 пчелина, обърнати са три автомобила и са отнесени 2 гаража, издавени са много домашни животни. Прекъснати са шест моста. Проходим е само големия мост на главния път в града. Няма откъснати квартали, съобщиха от Гражданска защита.
30 семейства, живеещи в ниските части на града са евакуирани и са настанени в обществени сгради. На същите са раздадени постелъчни принадлежности. Общо в цялата община са засегнати 200 къщи. Най-значително са засегнати селата Езерец, Черноморци, Вакрино и Крапец. Прекъснато е електрозахранването в част от населените места. РИОКОЗ - Добрич е взела проби от питейната вода за установяване годността й за пиене. Създава се организация за снабдяване на населението с питейна вода с водоноски. Кметът на града ръководи аварийно-възстановителните работи, в които участват три екипа с високопроходима техника от Дирекция ”Гражданска защита”- Варна, РСПАБ, ВиК, Електроразпределение, Пътно строителство и общински фирми. В община Каварна в селата Свети Никола, Раковски и Пейково са наводнени мазета и приземни етажи. Наводнени са сгради в курортен комплекс ”Русалка”. Без водоснабдяване са селата Българево и Свети Никола. Без телефонна връзка са селата Свети Никола и Раковски. От ВиК-Добрич се организира водоснабдяването в курортен комплекс ”Русалка” с водоноски. http://novini.dir.bg/
 
Започна заседанието на Регионалната инспекция по околната среда в Шабла

 24 септември 2005 | 11:38
Агенция "Фокус"



Шабла. До часове Регионалната инспекция по околната среда ще огласи резултатите от взетите проби да изследване годността на питейната вода, предаде БНР. След заседание Общинската комисия по бедствия и аварии започва оглед и опис на нанесените щети. “Още днес трябва да се определи мястото, където ще се загробват удавените животни, а до понеделник трябва да са готови разчетите за нанесените щети и да направим искане до Националната комисия по бедствия и аварии, Министерството на регионалното развитие и Социалното министерство”, заяви кметът на Шабла Елка Димова.
В община Шабла продължава бедственото положение, но обстановката бавно се нормализира. Все някои села в Каварненската община е нарушено електроподаването и водоподаването. Навсякъде в община Шабла има ток и вода. На евакуираните 60 души е осигурена храна и завивки.
В Каварненска община в селата Белгун, Поручик Чунчево, Раковски, Свети Никола и Българево е нарушено електроподаването и водоподаването.
 


Сходни връзки

БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ В ШАБЛА - ДВА МЕТРА ВЪЛНА Е ЗАЛЯЛА ГРАДА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди