изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:12 EEST
Спешъл Олимпикс-България ще участва във ІІ Югоизточноевропейски игри на приятелството в Констанца    
СпортОт 24 до 27 септември 2005г. 24-членна национална делегация на Спешъл Олимпикс - България ще участва във II Югоизточноевропейски игри на приятелството в Констанца, Румъния.

Движението Спешъл Олимпикс - България ще бъде представлявано от спешъл олимпикс атлети по футбол, лека атлетика, тенис на маса и боче и техните треньори. Атлетите, които са с интелектуални затруднения, са от Помощните училища в Плевен, Ловеч, Габрово, Варна и от Дома за възрастни с интелектуални затруднения в с. Пчелище (Велико Търново). Сборният пункт на делегацията е Варна, където атлетите ще посетят забележителностите на града и ще бъдат гости на Делфинариума. След завръщането им от Констанца се очаква те да бъдат приети от кмета на Варна Кирил Йорданов.

Участието ни в Игрите на Приятелството е в рамките на проект “Включи се!”, който Спешъл Олимпикс - България стартира на 23 април 2005г. с участието на младежи с интелектуални затруднения от помощните училища и домовете за хора с умствена изостаналост от Пазарджишка, Сливенска, Старозагорска, Плевенска, Ловешка, Бургаска, Ямболска, Варненска, Добричка, Русенска, Силистренска, Разградска, Великотърновска, Габровска, Пловдивска, Смолянска, Хасковска, Кърджалийска и Софийска области. Проектът се подкрепя от Спешъл Олимпикс - Европа, Кока-Кола - България и фондация ПроСпорт.

Проектът “Включи се!” е посветен на Международната година на ООН за Спорта и физическото възпитание и се провежда под патронажа на Негово Превъзходителство г-н Нийл Буне, Постоянен координатор на ООН в България. Движението Спешъл Олимпикс е създадено през 1968г. от Юенис Кенеди Шривър (сестра на Президента на САЩ - Джон Кенеди) като нестопанска организация, движена от доброволци за благото на хората с интелектуални затруднения. Спешъл Олимпикс е независима организация, призната от Международния олимпийски комитет.

Мисията на Спешъл Олимпикс - България е да организира целогодишно спортно-състезателна дейност в различни олимпийски спортове за деца и възрастни с интелектуални затруднения. Движението им предоставя устойчиви възможности да развиват своята физическа култура, да проявяват смелост, да изпитват радост, да създават приятелства и да споделят дарби и умения със своите семейства, с другите спешъл олимпикс атлети и с обществеността.

Спешъл Олимпикс осигурява спортни занимания и състезания в 26 олимпийски спортa за повече от 1 700 000 атлети в 200 програми в над 150 държави в света, от които 385 000 атлети в 53 държави в Европа. В България Спешъл Олимпикс стартира своята програма през 1994г. След възстановяването през 2003г. програмата на Спешъл Олимпикс в България подпомага спортните занимания и състезания в 10 спорта - летни: футбол, лека атлетика, тенис на маса, тенис на корт, плуване, баскетбол, боче, боулинг и зимни: алпийски ски, бързо пързаляне за повече от 1 500 атлети в цялата страна.


 


Сходни връзки

Спешъл Олимпикс-България ще участва във ІІ Югоизточноевропейски игри на приятелството в Констанца | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди