изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:07 EEST
ТРАГЕДИЯ В СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ - ПОРОЙ УДАВИ ШАБЛА    
Новини

Водата в Шабла и Каварна е негодна за пиене. Само за една нощ на стотици хора от Североизточна България дъждът отне къщи, които са градили цял живот. Със заповед на министъра на образованието Даниел Вълчев днес и утре са отменени учебните занятия в Шабленско



"Страх ни е. Мислим, че идва потоп. Не смеем да се приберем по домовете си. Цяла нощ стоим в кафенетата и треперим. Ужасно е, да не дава Господ на никого подобна трагедия" - мълвяха вчера изплашените шабленци. Мъжете гледаха мрачно летящата вода в дерето и кършеха ръце, че са безсилни.

"Шабла е водосборната зона на половин Добруджа и наводненията през последните дни не са проблем на Шабла. Ние се давим в чужди води. Проблемът е на държавата. Държавата трябва да има стратегия, държавата трябва да изпрати екип тук, който да каже къде и какво да се направи, за да се поеме цялата изтичаща се вода от съседните населени места" - каза кметът на Шабла Елка Димова.

През лятото 100 души от общината са работили по почистването на дерето Долина, което преля през последните четири дни и удави Шабла. Водата се събира от няколко села, обясниха специалисти от "Гражданска защита". Началото тръгва от каварненските села Македонка и Гурково, следващият водоизточник е Поручик Чунчево, третият е между селата Горун и Тюленово. Дъждовната вода се събира от три места, образува голяма река, която със сила нахлува към Шабла. На 22 септември водата образува 6-метрова вълна, която се издигна на 3 метра над мостовете над дерето в Шабла и заля над 200 къщи. 8 мостови съоръжения от всичко 9 са напълно или частично разрушени. Единствената връзка с града и морето се осъществява по единствения оцелял мост, който от вчера следобед започна да създава проблеми, обясниха от общината. Освен, че мостът е претоварен от шабленските моторни превозни средства, през последните два дни оттук преминаха над 30 военни камиони и БТР-и - заради военното учение.

В ранните часове на неделния ден - 25 септември, Шабла бе залята за трети път от поройните дъждове. Десетки кубически метри вода се изсипаха над града и околните села между 03 и 06 часа вчера. Отново имаше наводнени къщи, беше разрушена и канализацията. В 15.10 часа кметът на Шабла Елка Димова обяви бедствено положение. Има сериозен проблем със снабдяването с лекарства, колите на бърза помощ, пожарна и полиция не могат да се движат по разрушените мостове. Взети са проби от питейната вода. По думите на Димова в събота е получено устно съобщение, че водата е годна за пиене. В 10 часа в неделя от РИОКОЗ обявяват, че във водата има опасни микроорганизми. Общината започва да излъчва съобщението по местната радиоточка, а полицейски коли с мегафони обикалят по улиците и устно информират хората за опасната вода. Градската канализация е пометена от приливната вълна и е напълно разрушена. До 9 ч вчера сутринта над Шабла бяха паднали 32 л на кв. метър дъжд. По обед обаче отново валя и количествата стигнаха 60 литра. Хората не помнят подобен порой от 50 години. Общината полага усилия за източването на Шабленското езеро. Земеделска продукция, животни и дърва за огрев - всичко е пометено от стихията. Нужна е дългосрочна стратегия за справяне с бедствието, обяви и директорът на Басейнова дирекция Венцислав Николов.

Да се запознаят на място с положението в района пристигнаха председателят на парламента Георги Пирински, вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев, земеделският министър Нихат Кабил и повечето депутати от Добричка област. Дойде дори Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който пожела да отслужи молебен за суша. Пред държавните мъже кметът Димова каза още, че до събота хората не са успели да влязат в земеделските си стопанства и да приберат издавените животни, така че опасността от епидемии е реална. Тя поиска да бъдат предоставени фургони, защото общината не разполага с ведомствени жилища за настаняване на останалите без покрив хора.

Със заповед на просветния министър Даниел Вълчев учениците в Шабла са освободени от занятия на 26-и и 27-и септември.

Нивото на водата в езерото край правителствената резиденция се повиши опасно и съществуваше риск водата да се върне отново в Шабла. Строената по времето на Тодор Живков резиденция се намира на 3 км североизточно от Шабла. Цялата й територия е 5 000 декара, 2 000 от които представляват Шабленското езеро. В него за министрите и държавните чиновници се развъждат 10 вида риби: сом, гол шаран, див шаран, бяла риба, щука, платика, костур, белица, бял амур, толстолоб. Резиденцията се охранява от НСО и в нея простосмъртни могат да припарят само след специалното разрешение на Министъра на държавната администрация.

"През юли дадоха 254 000 лева за ограда на резидецнията. От кого я вардят, от народната любов ли? Езерото е затворено, резиденцията е забранена. Това е защитена територия и вместо хората да я посещават и да видят какви редки растения, птици и животни има, за тях е забранено. С тия пари Шабла можеше да си направи сигурен и стабилен мост" - коментира кметицата Елка Димова.

Трагедията в Североизточна България започва в 22:10 часа на 22 септември. Жителите на Шабла разказват, че тогава триметрова вълна е ударила Шабла. Никой не знае точния брой на евакуираните, защото много хора са отишли при роднини, след като къщите им са наводнени. 60 души в Шабла са евакуирани в три пенсионерски клуба.

Сложна бе и ситуацията в Каварна. На 24 септември обстановката в Каварна бе нормализирана, съобщи кметът Цонко Цонев. 40 доброволци са почистили от калта и тинята централната улица на града и пътя към морето. Водоноска спаси туристите в Русалка от безводие. Ваканционното селище и селата Българево и Свети Никола ще бъдат още два дни без вода. Заради тинята в местността Болата техниката на ВиК няма достъп до сондажите. Щетите в Каварна са между 30 - 50 000 лева, но общината няма да иска помощ от Постоянната комисия по бедствия и аварии, каза Цонко Цонев. Вчера пострадали от наводненията каварненски семейства бяха посетени от председателя на Народното събрание Георги Пирински, вицепремиера и министър на образованието Даниел Вълчев, министъра на земеделието Нихат Кабил, както и от депутати от Добрички район. Те бяха посрещнати от кмета на Каварна Цонко Цонев. По време на няколкодневните порои в Каварна, от домовете си са евакуирани над десет семейства от ромския квартал „Хаджи Димитър". Хората са настанени в кметството на квартала. Осигурени са им дрехи, обувки, легла и завивки. Община Каварна ще им предоставя храна и утре, след което се очаква да пристигнат хранителните пратки от БЧК.
По време на днешната си визита министри и депутати проявиха загриженост за съдбата на пострадалите от наводненията хора и пред кмета Цонев те изразиха готовност да ги подпомогнат.

Къща в центъра на Каварна ще бъде изцяло съборена, тъй като е заплашена от самосрутване. Общината ще отдели около 5 000 лева за повторното й построяване. Наводнена е помпената станция Болата, която снабдява с вода селата Поручик Чунчево и Българево. Градоначалникът заяви още, че списъкът с имената на пострадалите вече е готов и най-вероятно утре те ще получат помощи до 1000 лева от държавата. Между 30 и 40 000 лева пък ще отдели общината след актуализация на бюджета за справяне с бедствието.

Само щетите върху пет моста, пометени от пороя в Шабла, са за 4-5 милиона лева, обяви кметицата на Шабла Елка Димова след първоначалния оглед на пораженията в морския град. Според нея и голяма част и от къщите, които са били наводнени от приливната вълна, няма да могат да бъдат възстановени.

Кризисният щаб, оглавяван от нея, тепърва ще изчислява пораженията на семействата, пострадали от над 3-метровата приливна вълна, която помете по пътя си десетки автомобили, трактори и ремаркета. НДТ

 


Сходни връзки

ТРАГЕДИЯ В СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ - ПОРОЙ УДАВИ ШАБЛА | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ТРАГЕДИЯ В СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ - ПОРОЙ УДАВИ ШАБЛА
Автор: Anonymous да 2005-09-26 @ 14:20 EEST
tozi koito go e napisal se e spravil dobre.Bravo.Tova se kazva jurnalist

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди