изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:54 EEST
ДОБРИЧ Е ЕДИН ОТ НАЙ-ДУХОВНИТЕ БЪЛГАРСКИ ГРАДОВЕ    
Културазаяви Иван Гранитски на пресконференция по повод тазгодишното издание на Националните културни празници. Според него, вследствие на подмяна на ценностите, днес на мястото на Шекспир идва Азис


Национални културни празници Албена 2005 се провеждат от 19 до 28 септември в цяла Североизточна България, в това число и в Добрич. В тях участват редица изявени български творци в различни направления - литература, музика, театър.
"През последните години се извършва цялостна преоценка и подмяна на ценностите... На мястото на Шекспир идва Азис, на мястото на Иван Вазов - други поп-фолк звезди... Има опасност като общество да заприличаме на туземците, които срещу мъниста от стъкълца дават тонове злато" - заяви на пресконференция вчера Иван Гранитски - директор на издателство "Захари Стоянов", което е един от двигателите на Националните културни празници, заедно с курортен комплекс "Албена" и отделните общини. Той каза, че празниците са движени от няколко свръхзадачи. Едната се изразява в съпротива срещу подмяната на ценностите и опит да се съхрани българският национален дух. До този момент творците са се срещнали с около 3000 ученици и това именно е другата цел - приобщаване на младите хора. "Виждаме будно младо поколение - умни, красиви, благородни лица, зад които стоят благородни души" - коментира в тази връзка Иван Гранитски. Той каза, че за пет години творците са изминали 425 000 километра в цялата страна. Според него, празниците идват да докажат, че истинската национална култура не е приоритет на т.нар. столица. "Добрич е един от най-духовните български градове" - категоричен бе Иван Гранитски.
На срещата с журналисти присъстваха още Антон Дончев, Лиляна Стефанова, Найден Вълчев, Панчо Панчев, Венцислав Кисьов, Милица и Асен Масларски, Владимир Владигеров, Ценко Минкин.
Неслучайно на дипляната на Националните културни празници е образът на Йордан Йовков, заяви още Ив. Гранитски. Другата свръхзадача на тези празници е възраждане духа на Йордан Йовков.
Цигуларят Владимир Владигеров изтъкна международното участие в празниците, което, по думите му, обогатява програмата и дава нов привкус на събитията.
Амбицията на организаторите е догодина празниците да стигнат до Шабла, Дуранкулак, Генерал Тошево, да се включат повече градове. Идеята е също все повече да се задълбочи прекият синтез между изкуствата. Иван Гранитски изтъкна антикомерсиалността на тези празници. "Готови сме да правим четения и на стадиони" - каза той.
В рамките на Националните културни празници се включват изложби, представяния на книги, концерти и спектакли, литературни четения, срещи с творците и т.н.
 


Сходни връзки

ДОБРИЧ Е ЕДИН ОТ НАЙ-ДУХОВНИТЕ БЪЛГАРСКИ ГРАДОВЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.21 секунди