изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:21 EEST
ДЕЛОТО СРЕЩУ ДИМИТЪР КРАЕВ ЗАПОЧНА ОТНАЧАЛО    
Ред и сигурностДобричкият окръжен съд отмени дадения ход на делото срещу 42-годишния Димитър Димов Краев от 15 ноември 2004 година с всичките му последици. Съдебното производство започна отначало, за да бъде разгледан процесът с гражданския иск на ИА "Пътища" в размер на 28 674 лева.

 "Съдът се опитва да отстрани пропуск на прокуратурата, което ни води към мисълта, че съдебният състав е предопределен срещу обвиняемия. Затова искаме да бъде даден отвод на състава на съда" - заяви защитата на подсъдимия. Искането им не бе уважено, след което бяха чути показанията на бившия пряк ръководител на Д. Краев - Светлана Илиева. Тя разказа за механизма за събиране на такси. Пред магистратите Илиева каза, че е имала колежка, която е уволнена за не таксуване. "Чувала съм от колеги, че има възможност - докато контрольорът таксува в кабината си един преминаващ шофьор, през това време държавната граница да премине друго МПС. Хипотетично това е възможно, но не съм била свидетел на такова нещо и не мога да го докажа.” Вещото лице каза, че съдебната експертиза е установила, че има не таксувани МПС. Общият размер на щетата е 35 184 лв. Той е формиран от сумата на не таксуваните влизащи и излизащи МПС-а /613 влизащи и 97 излизащи/. Адвокатите на Д. Краев поискаха да бъде назначена допълнителна експертиза, в която да се даде заключение за събраната такса "Обработка документи" и левовата равностойност на тази такса, както и заключение за такса "Забрана" за 25 МПС, че не съществуват в справките на Гранична полиция, в която да има левовата равностойност.

НДТ напомня, че Добричката окръжна прокуратура обвинява Краев в престъпление по служба като контрольор "Пътни такси" при ГКПП - Кардам. Припомняме ви, че като такъв неговото задължение било да събира такси от товарни, леки автомобили и автобуси срещу издаване на квитанция. Той бил заловен на 12 юни 2001 г., след като събрал такси от два турски тира, без да им издаде документ. Това станало ясно, когато турските возила били спрени за проверка от полицейски служители. Изяснило се, че единият турски шофьор платил на Краев 20 долара и 10 дойче марки, а другият му дал 50 долара, митничарят му върнал 22 дойче марки. Назначената експертиза по делото установила, че за периода януари- юни 2001 г. Димитър Краев е дал 36 дежурства и при тях е инкасирал 577 моторни-превозни средства /488 влизащи и 99 излизащи/, от които е взел за пътни такси 13 036 долара. Краев е подведен под отговорност за престъпление по служба, за което може да получи присъда от 1 до 8 години затвор. Освен това срещу него е заведен граждански иск в полза на Агенция "Пътища" за 28 674 лева.

Процесът срещу Д. Краев се гледа вече втора година. Той не е уволнен от работно си място. В момента подсъдимият е в неплатен отпуск. Делото ще се гледа на 14 ноември от 9 часа. НДТ

 


Сходни връзки

ДЕЛОТО СРЕЩУ ДИМИТЪР КРАЕВ ЗАПОЧНА ОТНАЧАЛО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди