изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:35 EEST
СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПОКОСИХА НАД 2000 ДОБРУДЖАНЦИ ПРЕЗ 2004 Г.    
Здраве463 на 1000 жители на областта страдат от заболявания на органите на кръвообращението, съобщават от РИОКОЗ-Добрич

2 071 жители на Добричка област са починали през миналата година от хипертонична болест, мозъчно-съдова болест и исхемична болест на сърцето, съобщава в информационен бюлетин РИОКОЗ. Според статистиката, заболяванията на органите на кръвообращението са водещи сред населението на областта и засягат 463 на всеки 1000 души. Данните се съобщават във връзка със световния ден "Сърце и здраве", която се отбелязва на 30 септември. В Добрич той ще се проведе за пореден път в рамките на програма СИНДИ. 
От РИОКОЗ посочват, че болестите на органите на кръвообращението са предотвратими, ако се ограничат рисковите фактори за тях - затлъстяване, тютюнопушене, ниска двигателна активност, злоупотреба с  алкохол и стрес. Различни проучвания сочат, че лица, които откажат пушенето на цигари, имат по-малка вероятност да развият сърдечно заболяване, че намаляване нивото на холестерола в кръвта понижава заболяемостта и смъртността от исхемична болест на сърцето. Колкото е по-ниско артериалното налягане, толкова по-малък е рискът от мозъчен инсулт. Умерената двигателна активност и здравословното хранене пък могат да подобрят калорийния баланс и да съдействат за нормализиране на теглото, както и да намалят лошия холестерол.
От РИОКОЗ дават и практични съвети - да контролираме теглото си, да ограничим консумацията на готварска сол до 5 грама дневно, да ходим пеш поне по 1 час на ден. Специалистите ни препоръчват още да откажем цигарите и алкохола, да избягваме конфликтните ситуации.

 


Сходни връзки

СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПОКОСИХА НАД 2000 ДОБРУДЖАНЦИ ПРЕЗ 2004 Г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.98 секунди