изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:05 EEST
МАЛЧУГАНИ С УДОВОЛСТВИЕ ПОХАПВАТ ЗАКУСКИТЕ НА СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО    
ОбществоРодителите са много доволни от програмата - защото, освен, че за тях това е едно финансово облекчение, са и спокойни, че децата им са нахранени. По-добре топли закуски, отколкото чипс или гризки

Деца от предучилищна възраст и от първи до четвърти клас с удоволствие и видим апетит похапват безплатните закуски, които им се осигуряват по програмата "Чаша топло мляко" на Министерството на труда и социалната политика. В това се увериха представители на Комисията за закрила на детето към дирекция "Социално подпомагане", която от вчера започна проверки по учебните и детски заведения за спазване изискванията на програмата. Първо бе проверено СОУ "Св. Климент Охридски", защото то първо е подало  документи да се включи в програмата, съобщи за НДТ началникът на отдел "Закрила на детето" Иванка Титова. Там безплатна закуска или чаша топла напитка - мляко или чай, получават всеки ден 370 деца. Те са разделени на две групи - едните похапват в стола на СП "Столове", а другите получават приготвени на място закуски от фирма, която стопанисва барчето в училището. Миналата година имахме сключени договори с тези две фирми и понеже сме доволни, училищното настоятелство бе категорично, че отново ще предпочетем тях, разказа директорът на СОУ "Св. Климент Охридски" Юлияна Герасимова. Тя сподели, че родителите са много доволни от програмата - защото, освен, че за тях това е едно финансово облекчение, са и спокойни, че децата им са нахранени. Още повече, че ядат топли закуски, а не чипсове или гризки, които биха предпочели някои от тях. Освен това, имало и деца от социално слаби семейства, които иначе отивали със закуска от филийка, намазана само с масло. Ю. Герасимова смята, че ако има възможност, би било добре в програмата да се включат и по-големи деца - от пети, шести клас.
Една от причините повече деца де идват на училище и да го посещават по-редовно е именно безплатната закуска, която получават. Това сподели завеждащият административната част на ОУ "Н. Й. Вапцаров" Росица Вълчева. В училището от програмата се възползват 131 малчугани от предучилищна възраст и от първи до четвърти клас. Там храненето става в три различни часа в стола на СП "Столове". Тук доста деца са от социално слаби семейства и родителите са изключително доволни, допълва Росица Вълчева. Тя разказа, че родителите едни други се убеждавали да пускат децата си на училище заради вкусните топли закуски и напитки.
   14 вида закуски - баници, сиренки, саламки, локумки, кифли, хамбургери и други, предлага частна фирма на децата от ОУ "Хан Аспарух" в Добрич. Там храненето е в специално обособена стая, светла и просторна, в която има и чешмичка. Решили сме в понеделник да изнасяме менюто за цяла седмица напред, сподели домакинката Николинка Славова. В училището има разнообразие и от напитки - мляко, мляко с какао, чай и айран.
Пред проверяващите децата от трите училища също споделиха, че закуските са много вкусни. Особено доволни бяха малчуганите от ОУ "Хан Аспарух", които вчера имаха кифли. Единствено изразиха несъгласието си с факта, че трябва да пият мляко или чай и казаха, че биха искали и сокчета.

 


Сходни връзки

МАЛЧУГАНИ С УДОВОЛСТВИЕ ПОХАПВАТ ЗАКУСКИТЕ НА СОЦИАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди