изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:03 EEST
ЯГОДИНСКАТА ПЕЩЕРА - ТУК ЖИВЕЯТ СНЕЖАНКА И ДЯДО КОЛЕДА    
ЗабележителностиИма хубост, пред която наистина немееш. И безмълвно правиш своя мъничък човешки поклон пред великата Природа. А когато удивителната красота е твоя, българска, просто се чувстваш призван - чувстваш се частица от извечната родна традиция.


Интересно е когато това чувство те споходи дълбоко под земята, сгушен в индийската нишка на умълчани от респект туристи, сред почти сковаващия 6-градусов студ, съчетан с 92-процентна влажност. Подробности, които сякаш не забелязваш, вперил поглед в удивителните творения,градени капка по капка в продължение на над 1000 години.
...Ягодинската пещера е скътана в Западните Родопи. Дълга е 10 км и е разположена на пет етажа, които неуморната Буйновска река е подкопавала от векове. За съжаление на туристите, влюбени в спелеологията, маршрутът за непосветени е само около километър, по тясна пътека, зад всеки завой на която те очаква истинско малко чудо - красиви мраморни, доломитни и варовикови образувания;
сталактити, сталагмити, сталактони, "леопардови кожи" /различно оцветени скални слоеве/, драперии и дендрити. Въображението на посетителя тук се слива с изображението на Богородица с Младенеца, с фигурите на братята Кирил и Методий и многобройните букви, с Пижо и Пенда, пещерната акула... Тук наистина е българският дом на дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета, както и на много фантастични животни... Тук всяка стилна дама може да види истински перли, само че скални, ваяни хилядолетия от милувката на водата. Впрочем, скалните перли са изключителна природна рядкост, те са допълнително защитени от стъклени стени и ние от НДТ сме много щастливи и благодарни на очарователната и много компетентна екскурзоводка Николина Тодорова, че ни разреши да ги направим достояние на своите читатели. И тъй като Ягодинската пещера е наистина пещера на чудесата, тук можете да видите истинска украсена елхичка, която остава свежа няколко години - за радост на българските спелеолози, за които е прекрасна традиция да посрещат именно сред приказната хубост на пещерата всяка Нова година. Вече има и над 17 новобрачни двойки, избрали за незабравимо място на своето сватбено тържество природния феномен... А ако искате да си докажете, че нямате грехове, просто трябва да опитате да залепите монета върху вертикалната Стена на греха - ако монетката Ви не падне, можете да се похвалите на се похвалите на близки и приятели. 
Не знаем как са били с греховете някогашните пещерни хора, но е факт, че пещерата е била обитаема, защото тук са открити следи от човешки живот - кости, обгоряло жито, метални и каменни предмети, датиращи от 4000 години преди Христа. А днес за свой дом са я избрали 8 защитени вида прилепи, които обаче се държат много прилично с посетителите и въобще не издават присъствие, докато - за атракция, в миг осветлението изгасва и ти оставаш сам със себе си в извечния пещерен мрак.
След това... маршрутът в Ягодинските дълбини продължава - сякаш, за да ни докаже, че сме имали удивителния шанс да се родим в една благословена с хубост земя. НДТ

Снимки Димитър ДУКОВ

 


Сходни връзки

ЯГОДИНСКАТА ПЕЩЕРА - ТУК ЖИВЕЯТ СНЕЖАНКА И ДЯДО КОЛЕДА | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЯГОДИНСКАТА ПЕЩЕРА - ТУК ЖИВЕЯТ СНЕЖАНКА И ДЯДО КОЛЕДА
Автор: Anonymous да 2005-12-09 @ 19:42 EET

tam e mn hybavo i mn mi se iska da otida.prosto nqmam dymi za tova koeto pi6e za pe6terata.az mn obi4am pe6terite,daje mn mi se iska da sam na mqstoto na dqdo koleda i snejanaka,az tam da jiveq,a nq te.tova e prekasno ne6to za tezi pe6teri. :)))


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.19 секунди