изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:31 EEST
ДА ВЪЗПИТАВАМЕ ДЕТЕТО КАТО СПОСОБНО И ЩАСТЛИВО    
ОбществоЕдна от задачите на предучилищното възпитание е да осигурим самочувствието на малчуганите, сподели доц. Весела Гюрова от Софийския университет.


Доц. д-р Весела Гюрова от Софийския университет "Св. Климент Охридски" в петък изнесе открит урок по направлението "Социален свят" в Целодневна детска градина 20 "Радост" в Добрич. Тя представи поредицата помагала "Ръка за ръка", на които е един от авторите. Откритите уроци бяха изнесени пред деца на 3-4 години и на 5-6-годишна възраст. Присъстваха началникът на Инспектората по образование Рина Иванова и експертът по предучилищно възпитание Дора Минчева, началникът на отдел "Образование и култура" Нейчо Нейчев и Светла Иванова от същия отдел, Ваня Сърбова - представител на издателство "Просвета" за нашата област, директори и учители в добрички детски градини. Подобни уроци бяха изнесени и в ЦДГ 7.
Доц. Весела Гюрова включи децата от по-голямата група в две педагогически ситуации, които, по думите й, са типични като организационни форми за предучилищното образование. Тя обясни, че тези ситуации са полезни за изразяването и опита на детето. Те са свързани с ориентирането му в социалния свят - адекватно разпознаване на предметната среда, нейните функции и предназначения. На второ място, идеята е то да се чувства действено и активно в обкръжаващата го среда, която с всяка изминала година постепенно се усложнява и разширява. "Нашата водеща задача не е натрупването на информация, а адекватни поведенчески механизми на изразяване на детето при използването на тази среда и самочувствието му като равностоен партньор" - коментира доц. В. Гюрова. Тя сподели, че е останала удовлетворена от служителите в детската градина и децата, които са се справили много добре с поставените им задачи.
Най-ценното на предучилищното образование е възпитаването на детето като способно и щастливо, че може да изяви себе си при пристъпване прага на класната стая. А не това да става със страх и притеснение, коментира още доц. Гюрова и добави, че родители и педагози трябва да се стремят да дадат на децата самочувствие преди постъпването им в първи клас.
 


Сходни връзки

ДА ВЪЗПИТАВАМЕ ДЕТЕТО КАТО СПОСОБНО И ЩАСТЛИВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди