изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:29 EEST
СЛЕД "ДРУГИЯТ ТЕАТЪР" ДЕЦАТА СТАВАТ ПО-УВЕРЕНИ И ДОБИВАТ САМОЧУВСТВИЕ    
Общество400-500 малчугани от специализирани домове в страната са участвали в проявата на фондация "Авансцена" за пет години

Децата, които са участвали в проекта "Другият театър" на фондация "Авансцена, след като се върнат в домовете първо преболедуват, но после стават по-уверени, по-социални, добиват самочувствие. Започват да се държат по съвсем друг начин, имат нови отношения - с другите деца, с преподавателите, с родителите. Това сподели пред журналисти Явор Спасов - сценарист и режисьор на постановката "Юнакът и златната ябълка", която деца от домове представиха в Албена. На пресконференцията, дадена  непосредствено преди представлението, освен режисьора Явор Спасов, присъстваха и председателят на фондация "Авансцена" Николай Ишков, проф. Боньо Лунгов - ръководител сектор "Култура" в Албена, Давид Одеха - представител на Международния институт за средиземноморски театър в Мадрид и доктор по "История, теория и практика на театъра", Явор Койнаков - директор на Евро-Български културен център. Както НДТ писа, "Другият театър" се осъществява с подкрепата на програма ФАР, в партньорство с фондация "Албена", КК "Албена" и Евро-Български културен център.
Проектът се реализира вече пет години, като през т.г. е имало две ателиета - през май и септември. През годините са се включили 400-500 деца, стремим се всеки път участниците да са различни, подчерта Николай Ишков. Той обясни, че намерението на организаторите е към идеята да бъде привлечено вниманието на повече хора, те да станат по-чувствителни към проблемите на децата в специализираните домове. Председателят на фондация "Авансцена" сподели, че идеята за проекта се е родила преди седем години, когато в Севиля, Испания, са присъствали на представление на такъв театър. "Арт-терапията е правилният път за приобщаването на тези деца - сподели режисьорът Явор Спасов. - Това е начин да разгърнат възможностите си, да добият по-голямо самочувствие, да се почувстват достойни, обичани". Той сподели и едно свое откритие по време на ателиетата - всеотдайността и любовта към децата от страна на техните преподаватели. Според Явор Спасов, по време на ателиетата малчуганите от специализирани домове също дават нещичко от себе си, също учат на нещо и то се нарича приземяване.
Специалният гост от Испания Давид Одеха сподели, че заниманията му в тази област са от 15 години, но винаги намира нови полета за изследване. Според него, чрез театъра се откриват нови пътища и гледни точки по този проблем и това е в полза на обществото. Давид Одеха изрази надеждата си да принесе видяното в ателието в Албена и в Испания. "Да се каже, че е благородно това, което се прави тук, е най-слабата дума - сподели Боньо Лунгов. - Това е най-красивото, което съм виждал в нашата професия". Според него, обществото никак не е дорасло, че да се замисли за живота на едно такова дете. Според директора на отдел "Култура", акциите, насочени към малчуганите от специализираните заведения, не трябва да са само по Коледа и Великден, по някакъв повод, не е важно само да се нахрани едно дете. Поводите трябва да са ежедневни, трябва да се дари и душата и ние се занимаваме с това, каза Б. Лунгов.
На пресконференцията ръководството на "Другият театър" сподели намеренията си подетата инициатива да продължи и в самите социални заведения. Вече имало идеи домовете и дневните центрове да си организират собствени театри, да привлекат актьори. В тази връзка Явор Спасов разказа за резултата от ателието през май. Позвънила му е ръководителката на варненската група, която е участвала в ателието, за да попита могат ли там да поставят "Юнакът и златната ябълка", защото в дома си имали театрална трупа.

 


Сходни връзки

СЛЕД "ДРУГИЯТ ТЕАТЪР" ДЕЦАТА СТАВАТ ПО-УВЕРЕНИ И ДОБИВАТ САМОЧУВСТВИЕ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
СЛЕД "ДРУГИЯТ ТЕАТЪР" ДЕЦАТА СТАВАТ ПО-УВЕРЕНИ И ДОБИВАТ САМОЧУВСТВИЕ
Автор: Anonymous да 2005-10-10 @ 21:05 EEST
Ние сме група учители от следните училища:"Талев", "Хр.Смирненски" и "Хр. Ботев" и имахме удоволствието с нашите ученици и родители да посетим премиерния спектакъл в КИЦ КК Албена на 8.9.2005г.Сърдечно благодарим на Община гр. Добрич и лично на г-жа Ваня Балчева за предоставената организация и възможност.Желаем много здраве и щастливо детство на децата.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди