изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:20 EEST
ПСИХИЧНИТЕ РАЗСТРОЙСТВА НЕ СА ПЛОД НА НЕЧИЯ ФАНТАЗИЯ, А РЕАЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ    
ЗдравеВ България само 30 процента от хората, които страдат от тях, се обръщат към личния си лекар

 


Десетата поред среща по повод Световния ден за психично здраве - 10 октомври, се проведе вчера в Областния диспансер за психично здраве със стационар /ОДПЗС/ в Добрич . Основният наслов бе "Няма здраве без психично здраве", а подтемата "Връзката между соматично и психично здраве". Сред гостите бяха изпълнителният директор на МБАЛ-Добрич, д-р Жанина Калинкова, директорът на Медицинския център към болницата д-р Маринела Бешкова и др. "Световният ден за психично здраве е глобална стратегия на Световната федерация за психично здраве", каза директорът на ОДПЗС д-р Евгени Георгиев и добави, че стремежът е да се обърне внимание на човешката личност, на емоционалните преживявания. Освен правилната диагноза, да се осигури и емоционална подкрепа. Всяка година на Световния ден за психично здраве се определя конкретна тема: "Психичното здраве и децата", "Психичното здраве и жените", "Връзката между телесното и психичното здраве и съпътстващите заболявания" и т.н. Тази година генералният наслов е "Няма здраве без психично здраве". Д-р Георгиев обясни, че, според проучване на Международната организация по труда, в САЩ всеки десети работещ страда от депресия.
В България в момента се провежда анкетно проучване за изследване на психично-здравните проблеми на българските семейства и българския народ като цяло. Идеята е да се получи информация за нуждите от инвестиции и реформи в тази насока. Да се осигури своевременно лечение на психичните заболявания, което би довело включително и до икономически растеж. 13 % са у нас психичните тревожни състояния. Само 30 на сто от хората, които страдат от тях обаче, се обръщат към личния си лекар или здравната система. Те пък разпознават едва половината. Мит е, че психичните разстройства са плод на нечия фантазия. Те са реални заболявания, каза още д-р Евгени Георгиев.

 


Сходни връзки

ПСИХИЧНИТЕ РАЗСТРОЙСТВА НЕ СА ПЛОД НА НЕЧИЯ ФАНТАЗИЯ, А РЕАЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди