изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:08 EEST
ЛИШАВАТ ЛИЦА С УВРЕЖДАНИЯ ОТ СОЦИАЛНИ АСИСТЕНТИ    
Общество3 045 000 лева ще получи Добричка област за реализация на програмите "От социални помощи към осигуряване на заетост" и "Асистенти за хора с увреждания"

Около 30 лица с увреждания от Добрич ще бъдат лишени от услугите на социален асистент заради по-малкото средства, които през следващата година общината ще получи за реализацията на националната програма "Асистенти за хора с увреждания". За това алармира вчера Каролина Динолова - главен специалист "Здравеопазване и социални дейности" в общината, на информационно-разяснителна среща по националните програми "От социални помощи към осигуряване на заетост" и "Асистенти за хора с увреждания". Присъстваха главният експерт от дирекция "Регионална служба по заетостта" във Варна Русанка Стоянова, Кольо Добрев - главен координатор на Регионалното звено за подпомагане на програмата, зам.-областният управител Сияна Фудулова и др. Както НДТ писа, средствата по двете национални програми за следващата година ще се отпускат съобразно равнището на безработица, което за община Добрич е много ниско. За реализацията на "Асистенти за хора с увреждания" за града ни са предвидени 253 742 лева, като по програмата трябва да бъде запазен броят на личните асистенти от т.г. Така за социални асистенти парите ще стигнат най-много за устройване на 10 души, които ще обслужват 20 добричлии с увреждания, обясни Каролина Динолова. През т.г. по проект на общината работят 26 асистенти, от услугите им се възползват 52 души. Кажете ми как да определя хората, които ще отпаднат от програмата, по какъв критерий, след като всички са крайно нуждаещи се, попита на срещата Динолова. Тя сподели и за някои несъответствия в дейностите на социалните асистенти. Например, те могат да къпят човека с увреждане, но нямат право да му почистват дома, могат да го перат, но не е разрешено да го гладят... Измерителите са преписани директно от някоя европейска програма, категорична бе Динолова. Като пример посочи, че лицата с увреждания имат право на доставка на пране. Кой човек със 100 лева доход на месец, които отиват основно за лекарства, може да си позволи да си дава дрехите да пране и за гладене, попита главният експерт.  
3 045 000 лева ще получи Добричка област за реализацията на националните програми "От социални помощи към осигуряване на заетост" и "Асистенти за хора с увреждания", бе съобщено на срещата. Най-много средства получават общините Добричка - 745 000 лева, и Генерал Тошево - 557 000 лева, а най-малко Шабла - 160 000 лева.

 


Сходни връзки

ЛИШАВАТ ЛИЦА С УВРЕЖДАНИЯ ОТ СОЦИАЛНИ АСИСТЕНТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди