изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:38 EEST
ВЪРНАХА ДЕЛОТО СРЕЩУ ЛЕКАРИТЕ НА ПРОКУРАТУРАТА    
Новини

Добричкият окръжен съд прекрати делото срещу докторите Свилен Чаушев и Илия Вълчев и го върна на прокуратурата, заради допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Предстои да се конкретизират обвиненията срещу двамата подсъдими. Лекарите са обвинени за смъртта на 18-годишния младеж от Каварна Елин Огнянов Черкезов.



Д-р Иван Вълчев и д-р Свилен Чаушев са обвинени от Окръжната прокуратура в "немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, изразяваща се в нарушение на добрата медицинска практика". В съдебната зала вчера тримата адвокати на лекарите заявиха, че в предварителното производство са допуснати съществени процесуални нарушения. Те поискаха делото да бъде върнато на прокуратурата и да се конкретизират обвиненията срещу двамата подсъдими. " Правилата са описани само като имагинерно понятие, без да са конкретизирани. Тези правила ги има написани. Освен тях има и медицински стандарти в хирургията и в частност гръдната хирургия. Тези нормативни документи не са били на вниманието на прокуратурата. В обвинителния акт трябва да бъдат посочени кои от тези правила и стандарти са нарушени" - заяви адвокат Искра Желева.

Прокурорката Васка Аръшева каза, че исканията на защитата са неоснователни, тъй като обвиняемите са причинили смъртта на младежа по непредпазливост чрез бездействие. "Не е нужно задълженията на двамата лекари да имат нормативен характер, за да носят те наказателна отговорност. По силата на своите професионални функции те са задължени да пазят здравето на хората, като не нарушават добрата медицинска практика", заяви Аръшева.

Съдията по делото Калина Димитрова прекрати делото и го върна на прокуратурата, за да се конкретизират обвиненията.   

"Има виновни. Бяха в залата, но не са тези, които бяха на съдебната скамейка и срещу които се търси наказателна отговорност, сподели адвокат Кольо Стоянов.    

Родителите на загиналото момче казаха, че ще повдигнат граждански иск срещу двамата обвиняеми. Припомняме ви, че предният път пред медиите те заявиха, че имат съмнения, че д-р Дженко Русев носи основната вина за смъртта на сина им.  НДТ

 


Сходни връзки

ВЪРНАХА ДЕЛОТО СРЕЩУ ЛЕКАРИТЕ НА ПРОКУРАТУРАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди