изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:47 EEST
ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯТ ТРУД ВОДИ ДО ЗАТЛЪСТЯВАНЕ    
НовиниАко вършите работата си по-скоро с мозъка, отколкото с мускулите, то вие сте предразположени към общо затлъстяване, тъй като "упражненията", които правите, седнали зад бюрото, са минимални, обясни пред AFP Анджело Тръмблей, професор по кинезитерапия в университета "Лавал" в Квебек. Неговите изследвания показват, че промените в начина на живот в "ерата на информацията" са съпътствани от увеличаване броя на хората с наднормено тегло.

Професорът отбеляза на събрание на Северно-американската асоциация за изучаване на затлъстяването, проведено във Ванкувър, че мозъкът на човек, извършващ умствен труд или пък работещ пред компютър, използва глюкоза за набавяне на нужната енергия.
"Но, тъй като умствената дейност изгаря твърде малко енергия, тя предизвиква глюкозен глад, който кара човек да поглъща повече храна, отколкото организмът му може да усвои" - подчертава той.
Наблюденията на Тръмблей показват, че за 45 минути интелектуален труд всеки гори по три калории, а след това поема 220 калории повече, отколкото, ако през същия период от време си е почивал. "Смятам, че начинът, по който се трудим, създава неочакван проблем и то не само защото водим заседнал живот, което вреди на физическото ни здраве, но и защото увеличава нуждата на организма от глюкоза" - заключава професорът. tialoto.bg/НДТ
 


Сходни връзки

ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯТ ТРУД ВОДИ ДО ЗАТЛЪСТЯВАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди