изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:09 EEST
400 000 БЪЛГАРКИ СТРАДАТ ОТ ЗАБОЛЯВАНЕТО    
Здраве20 ОКТОМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ОСТЕОПОРОЗАТА

Специалисти от РИОКОЗ черпят първолаци и майките им с айран, сирене и хляб "Плодородие"

Около 400 000 жени в България страдат от остеопороза, а още толкова са със скрити травми - имат остеопения. Това съобщиха в Добрич преди дни, по време на конференция, посветена на заболяването, доц. Кирил Христов - ръководител на Клиниката по ендокринология в Медицинския университет във Варна, и д-р Михаил Боянов - ендокринолог в Александровска болница в София. Според изнесените данни, в рамките на година - от септември 2003 г. до септември 2004 г., 6 400 жени у нас са получили счупвания на бедрената шийка. Смята се, че за същия период 100 000 български имат счупвания на прешлените. Именно тези фрактури са водещи при заболелите от остеопороза, на второ място се нареждат счупванията на бедрената шийка, а на трето - на китката. Според специалистите, мъжете боледуват осем пъти по-рядко от остеопороза, но при тях заболяването протича по-тежко, отслабва половите им функции. Като рискови фактори бяха посочени употребата на алкохол и кортизонови препарати. Доц. Христов и д-р Боянов посочиха, че профилактичната доза  млечни продукти на ден са чаша прясно мляко сутрин, 50 грама сирене и чаша кисело мляко вечер.
Специалистите от София и Варна представиха на конференцията и данни за разпространението на остеопорозата в световен мащаб. 200 милиона жени страдат от заболяването. В САЩ болните жени са 20 милиона, като 1,5 млн. от тях са с фрактури.
Срещи с работещите в детски ясли и градини се провели специалисти от РИОКОЗ в Добрич, на които са направили разяснения за заболяването, съобщи за НДТ д-р Цветелина Костадинова от отдел "Опазване на общественото здраве". Те са част от кампанията "Движението", посветена на Световния ден за борба с остеоропозата. В учебните заведения са оставени и брошури с информация за болестта. В някои училища децата са подредили специални кътове с храни, които осигуряват калций и укрепват костите.
Изключително интересни са срещите, които специалистите от РИОКОЗ провеждат в две училища в рамките на кампанията. Миналата вечер те са гостували на малчуганите и майките им от един първи клас от СОУ "П. Р. Славейков". "Целта е децата от най-ранна възраст да се запознаят със заболяването и да знаят кои храни съдържат калций" - коментира д-р Костадинова. Специалистите от РИОКОЗ са почерпили домакините с айран и сирене, осигурени от частната мандра на Марьо Марев, и с хляб "Плодородие" с високо съдържание на калций, дарен им от добричкия хлебозавод. Срещата премина при голям интерес, сподели д-р Костадинова. Родителите на първокласниците се интересували най-вече къде могат да си направят изследвания за остеопороза и до каква степен те се поемат от касата. В момента тези изследвания не се заплащат от РЗОК и струват над 20 лева, допълни д-р Костадинова. Днес такава среща ще се проведе и с един първи клас на училище "Дора Габе".

 


Сходни връзки

400 000 БЪЛГАРКИ СТРАДАТ ОТ ЗАБОЛЯВАНЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 3.41 секунди