изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:18 EEST
Отложиха делото срещу Саддам Хюсеин в първия ден от процеса /ОБЗОР/    
По света Багдад/София. Делото срещу Саддам Хюсеин и седемте негови съпартийци в партията “Баас” за престъпления срещу човечеството и геноцид ще бъде отложено за 28 ноември т. г. Съдия Ризгар Мохамед Амин, който води делото срещу бившия иракски диктатор, беше номиниран от американските власти днес, малко преди началото на процеса.


Базираният в Йордания екип, ангажиран със защитата на бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин обвини иракското и американското правителство, че не са пуснали неговите адвокати, които не са с иракски произход, да се срещнат с техния клиент преди откриването на делото, се казва в официално изявление на защитата. Изявлението бе разпространено днес докато течеше процесът.
Иран приветства началото на съдебния процес срещу бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин, заяви говорителят на иранското министерство на външните работи Хамид Реза Асефи, цитиран от РИА Новости.
Асефи изрази надежда, че съдът ще бъде справедлив и “ще послужи за пример за други диктатори”, като допълни, че главните обвинения срещу Саддам Хюсеин са войните с Иран и Кувейт.
Бившият иракски диктатор Саддам Хюсеин пледира невинен пред Специалния иракски трибунал, който го съди за престъпления срещу човечеството и геноцид.
В първите си думи пред иракския съд Саддам Хюсеин отказа да изрече имената си, за да се идентифицира пред съда в иракската столица Багдад. Според бившия президент, това е негово законно право.
Саддам Хюсеин потвърди пред съдията, че е упълномощил адвокат Халил ал Дулейми да поеме защитата му. Съдията прочете на подсъдимите бивши иракски ръководители обвиненията, които ще бъдат предявени срещу тях в хода на делото. Измежду тях са обвинения в убийство и мъчения на граждани.
Вчера, защитникът на екс-президента на Ирак обяви, че ще поиска отлагане “с поне три месеца” на делото срещу свалените иракски лидери.
“Срещнах се с “президента”. Казах му за датата на делото и духът му е в отлично състояние. Всички възможности са отворени, включително и отлагане, което е право на защитата”, каза Халил ал Дулейми.

Агенция "Фокус" припомня:

След 35-годишно тоталитарно управление Саддам Хюсеин ще се изправи пред иракското правосъдие.
Една от приоритетните задачи на временното правителство на Ирак е разглеждане на делото срещу бившия иракски лидер Саддам Хюсеин. Неизменно възникват въпроси за това как ще се води и как ще протече съдебният процес. Ето някои от отговорите:

Как ще бъде съден Саддам Хюсеин?

Бившият иракски лидер ще бъде съден заедно с други седем души от Специален иракски трибунал. Процесът ще се състои в строго охранявана съдебна зала в Багдад. Делото ще се разглежда от петчленен състав на съдии, като има вероятност самият процес да бъде излъчен по телевизионните медии. Идентичността на петимата съдии се пази в тайна заради тяхната лична безопасност. Свидетелите по делото ще бъдат разпитани от главния съдия.

Въпреки че съдебният процес е образуван на основа на международното право, като ключовите обвинения са военни престъпления и престъпления срещу човечеството, се очаква делото да бъде насочено към разглеждане на конкретни събития. Очаква се Саддам Хюсеин да бъде съден и дори да получи смъртна присъда от свои сънародници. Всеки от обвиняемите е предвидено да чуе лично повдигнатите срещу него обвинения.
Водещият адвокат на Саддам Хюсеин е Абдел Хак Алани. Той е иракчанин по произход, практикуващ във Великобритания. В медиите е разпространена информация, че се очаква неопределен брой чуждестранни адвокати да се присъединят към екипа на защитата.

На бившия иракски лидер е предоставено правото да бъдат призовани свидетели в негова защита. В случай че бъде признат за виновен, той има право да обжалва присъдата. Обжалването е предвидено да се разглежда от трибунал в състав от девет съдии.

Какви са обвиненията срещу Саддам Хюсеин?

Според официалната информация до този момент водещото обвинение срещу Саддам Хюсеин е това, че той е убил повече от 140 човека, предимно в шиитския град Дуджайл, след като срещу него е извършен неуспешен опит за убийство.
В документацията на Иракския съдебен трибунал, който разглежда делото,обвинението е представено по следния начин:

През месец юли 1982 г., докато преминава през град Дуджайл, ескортът на Саддам Хюсеин е атакуван от група жители на града. Дуджайл е разположен на 60 километра северно от Багдад.
В резултат в подкрепа на режима на Саддам Хюсеин са сформирани специални части от състава на Иракската армия, Иракските разузнавателни служби и представители на партията Баас. В рамките на няколко дни след неуспешния опит за убийство в Дуджайл са арестувани стотици хора. Някои от тях са екзекутирани. Други, които са арестувани погрешка, сред които има и жени, и деца, са държани в продължение на четири години в пустинни лагери.


Кои са другите подсъдими?

Подсъдими по случая освен Саддам Хюсеин са още седем души: двама членове на бившия вътрешен кръг на задържания иракски лидер и други петима длъжностни лица, заемали второстепенни постове. Имената на другите подсъдими са:

- Барзан Ибрахим ал Хасан: полубрат на Саддам Хюсеин и бивш началник на Разузнавателните служби. Обвиненията срещу Барзан Ибрахим ал Хасан са в измъчване и убиване на хиляди опоненти на режима. Той е задържан на 16 април 2003 г.

- Таха Ясин Рамадан: бивш вицепрезидент, задържан на 18 август 2003 г. в Мосул. Той е заподозрян в съучастие в операциите, извършени от режима на Саддам, при които са убити голям брой хора. Сред операциите, в които се предполага, че Таха Ясин Рамадан има участие, е тази от 1990 г., когато е реализирана иракска инвазия в Кувейт, тази от 1991 г., когато е извършена масирана репресия над шиити, и тази от 1988 г., когато е извършено масово обгазяване на жители на кюрдския град Халабджа.

- Ауад Хамад ал Бандар ал Саадун - бивш главен съдия.

- Абдула Казим Руейд, Мезхар Абдулах Руейд, Али Дае Али и Мохамед Ассам ал Али - бивши членове на партията Баат, отговарящи за региона на Дужаил.

Каква е очакваната ответна реакция на Саддам по случая?

На първа инстанция се очаква адвокатите на Саддам Хюсеин да поискат отлагане на делото с мотиви, че не им е предоставено достатъчно време да проучат доказателствения материал.
Предполага се, че те ще отправят питане относно легитимността на съда като водещите им мотиви са, че съдът е сформиран през 2003 г. след установяване на американската военна окупация.
Адвокатът Абдел Хак Алани заявява за Би Би Си, че съдебният трибунал е сформиран от окупационните сили в страната. Той допълва, че не е законосъобразно да се променя официалната правна система след военно окупиране на държавата.
Алани заявява също за Би Би Си, че по случая Дуджайл тези, които са убити, са били осъдени по иракските закони и Саддам Хюсеин е трябвало само да подпише издадените им присъди.

Предявени ли са и други искания по случая?

Международна група за правата на човека е изразила различни претенции към съда и към иска за постановяване на смъртна присъда.
Американските наблюдатели по правата на човека, разположени в Ирак, поставят въпроси дали съдът е способен да осигури справедлив процес. Например, според стандартите на международния съд не е необходимо да се доказва вина, за която няма разумно съмнение, че съществува. Вината обаче трябва да бъде доказана пред трибунала в Ирак.
Предявявани са също така претенции относно легитимността на формирания по време на окупацията Трибунал в Ирак. Изразена е загриженост относно липсата на предхождаща консултация преди сформирането на трибунала.

Възможно ли е да бъдат повдигнати и други обвинения срещу Саддам Хюсеин?

Има вероятност Саддам Хюсеин и неговите сътрудници да бъдат обвинени и в други престъпления със задна дата. Сред тях са жестокото потушаване на шиитските и кюрдските въстания през 1991 г., употребата на химически оръжия срещу кюрдското население в Халабджа през 1988 г., химическите бомбардировки в ирано-иракската война в перида 1980-1988 г. и инвазията в Кувейт през 1990 г.
Съществува и вероятност да отпаднат някои от обвиненията в случай че обвиняемите бъдат признати за виновни по обвиненията за извършените убийства в град Дуджайл. Целта на процеса е да се постигне възможно най-бързо издаване на смъртна присъда.
 


Сходни връзки

Отложиха делото срещу Саддам Хюсеин в първия ден от процеса /ОБЗОР/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди