изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:12 EEST
БЛАГОЕВГРАД - УНИКАЛНОТО СЪЧЕТАНИЕ МЕЖДУ ВЪЗРОЖДЕНСКА АРХИТЕКТУРА И НОВО СТРОИТЕЛСТВО    
ЗабележителностиОбщина Благоевград обхваща красивата едноименна котловина в долината на Средна Струма, югозападните склонове на Рила и югоизточните хълмове на граничната Влахина планина. Градът е разположен по двата бряга на р. Бистрица край международния път Е 79. Градът с население около 80 000 хил. жители е най-големият град на Пиринска Македония. Благоевградски регион изобилства от природни дадености.

  Това включва мек Средиземноморски климат, множество минерални извори, буйни планински гори и две известни реки. В Благоевград се намират и два университета: Югозападен университет "Неофит Рилски" и първия в източна Европа Американски университет. Славата на града и България разнася по света и Ансамбълът за народни песни и танци "Пирин", носител на не една държавна и международни награди.
Градът е с богата история. Първите следи от човешка дейност датират от X век преди новата ера и те са керамични фрагменти. Прочутият Скаптопаренски надпис от 238 г. свидетелства, че районът е бил населяван още от тракийски времена. През втората половина на ХVІІІ в. и в началото на ХІХ в. градът се развива като голям занаятчийски център. Старият квартал "Вароша", където живее главно българско население, е бил средище на просветния и културния живот. Земеделието, животновъдството, занаятчийството и търговията са основният поминък на местните хора до Освобождението, а след Балканските войни се разраства и характерното за региона тютюнопроизводство. Този край се слави и с многобройните си минерални извори и здравословния климат. Най-силно впечатление прави уникалното съчетание на старинна и съвременна архитектура. Еднакво впечатляващи са възрожденският квартал "Вароша" и центърът на града, който очарова с фонтаните си. Макар че днес "Вароша" е в обновен вид, тук са запазени автентичният облик на къщите и тесните калдъръмени улички. В квартала са приютени Държавният куклен театър, художествената галерия "Станислав", многобройни пъстри ателиета на художници и колоритни дюкяни на занаятчии.
Във "Вароша" се намира и известната черква "Въведение Богородично", построена през 1844 г. Днес тя е национален паметник на културата заради изключителните качества на стенописите и иконостаса си - дело на прочути майстори от Банската художествена школа. В двора на храма е издигнат мемориал в памет на рода на видния революционер Гоце Делчев. В непосредствена близост е къщата-музей на Георги Измирлиев-Македончето. В стария квартал ще откриете и Историческия музей, чиито експозиции представят природата, историята и етнографията на Пиринско.
В обхвата на община Благоевград се разполага немалка част от територията на Народен парк "Рила" и биосферният резерват "Парангалица", обявен през 1933 г. за защитена местност с вековни елови и смърчови гори. Сред тях живее единственото у нас стадо благородни елени. Дървесният запас от 1660 куб.м на хектар е най-големият в Европа, а средната възраст на дърветата е 140-150 години. Височината на отделни екземпляри достига 60 м. Любителите на природата могат да се насладят на красотите на Природо-научния комплекс само на половин час път югозападно от "Вароша". Каменни стъпала и сенчести пътеки водят към зоологическата градина с над 60 вида обитатели. В комплекса се намира и обсерваторията. Тя се помещава в сграда, строена през 30-те години, първоначално за ловен дом. Приятни часове за отмора предлага и паркът Бачиново на 3 км източно от града. На 39 км пък отстои прочутият Рилски манастир - културният и духовен символ на България, превърнал се в задължителен туристически маршрут.
 


Сходни връзки

БЛАГОЕВГРАД - УНИКАЛНОТО СЪЧЕТАНИЕ МЕЖДУ ВЪЗРОЖДЕНСКА АРХИТЕКТУРА И НОВО СТРОИТЕЛСТВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди