изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:01 EEST
Австрийски град, лишен от светлина, отклонява слънчеви лъчи    
По светаЛишен от светлина в периода от ноември до февруари, австрийският град Ратенберг, разположен в Тирол, иска да излезе от тъмнината с помощта на рефлектори, отразяващи слънцето, съобщи АФП.


Градът, на 40 км източно от Инсбрук, е създаден през 12 век и живее вече девет столетия в сянката на околните планини, които достигат 910 м височина и заслоняват за четири месеца годишно селището от косите зимни слънчевите лъчи.
За да излязат от полумрака и да се отърсят от меланхолията, която тя навява, 467-те жители ще инсталират около 60 огледала, които да отразяват слънцето към изящните барокови фасади на централните сгради.
В сътрудничество с лабораторията Bartenbach Lichtlabor, специализирана в светлинните феномени, около 30 съоръжения ще бъдат монтирани до пролетта на 2007 година в селището Крамсах, на по-малко от 500 м от Ратенберг, чиито жители се радват на перфектно слънчево осветление през зимата.
"Огледалата, управлявани от компютър, за да следят движението на слънцето, ще отразяват светлината към други огледала, поставени върху планинска крепост от 17 век", обяснява специалист от лабораторията. Последните огледала пък от своя страна ще насочват слънчевите лъчи към десетина избрани точки в центъра на Ратенберг.
Освен че причинява тъга, умора и безсъние на жителите на градчето, липсата на дневна светлина отблъсква и туристите. За последните пет години 10% от населението е напуснало града.
Уникалният по рода си проект струва 2 млн. евро. Толкова е годишният бюджет на селището, но според кмета по-важното е да бъде задържано населението.  http://www.dnes.bg

 


Сходни връзки

Австрийски град, лишен от светлина, отклонява слънчеви лъчи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.79 секунди