изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-09 @ 03:37 EEST
В. “Черно море”, Варна: Скандал за боклука тръгна в Добрич    
Общество Добрич. Скандал за боклука тръгна в Добричко, след като депутати и градоначалници не се разбраха как да бъдат използвани 20 000 000 евро.


Народни представители от Коалиция "За България" ще настояват в Националната програма за управление на отпадъците да бъде зачеркната възможността за депониране на боклука в сметища, обяви соцдепутът и областен лидер на БСП в Добрич Ясен Пенчев вчера. Ако в Добричко бъде изградено такова регионално депо, както предвижда проектът по програма ИСПА, 20 млн. евро ще бъдат хвърлени на вятъра. В региона ще зейне огромна боклукчийска яма върху площ от 400 декара, а Добрич ще стане зона, забранена за износ на селскостопански продукти в Европейския съюз, каза Ясен Пенчев. Депутатът предупреди, че стопани от селата Сенокос и Бенковски, където са определени двете нови площадки, ще организират живи вериги. Дори да бъде построен завод за изгаряне на отпадъците, земя, въздух и води ще бъдат замърсени в радиус от 100 километра, заяви народният представител. Той уточни, че депутати от ДПС бързат с проекта по ИСПА. И градоначалници смятат, че трябва да се даде път на начинанието, за да не бъде изпуснат крайният срок за усвояване на европарите. Кметицата на Добрич Детелина Николова днес ще предложи на местния парламент общината да се включи в акционерното дружество за изграждане на депото.
Финансовият ресурс по ИСПА може спешно да бъде пренасочен към други проекти - ремонт на пътната инфраструктура, изграждане на пречиствателни станции и канализационни мрежи край морето, смятат кметове, избрани с червената бюлетина. Областният лидер на БСП вече лансира идеята, че боклукът трябва да се преработва по технология на френската компания "Оксалор". По неговите думи немският клон на фирмата е готов да инвестира 60 млн. евро в три завода, които ще превръщат отпадъците в алкални торове. Суровината ще се изнася в Германия за подобряване на тамошните киселинни почви.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

В. “Черно море”, Варна: Скандал за боклука тръгна в Добрич | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди