изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:02 EEST
* СПОРТНО ОРИЕНТИРАНЕ    
Новини

ГЕРГАНА НЕНОВА СПЕЧЕЛИ МЕДАЛ В ТУРНИРА ЗА КУПА "БЕГУН"

 

В края на април през 2006 година в Добрич може да се проведе национално състезание



Клубът по спортно ориентиране "Добротица" /Добрич/ бе представен от десетина състезатели в турнира за купа “Бегун” край Търговище. С медал в надпреварата се окичи Гергана Ненова.

Първият старт беше на карта “Черковна” в дисциплината спринтово ориентиране, в който всичките наши състезатели се представиха много добре. Теренът беше сравнително равнинен с малки дерета и рядка гора. Всичките маршрутите бяха 3-4 км и с 10-ина точки. Гергана Ненова успя да надбяга всичките си съпернички и оглави временното класиране, като зае първо място в група Ж 18 с време 28 мин. и 9 сек. Много добре се представиха Ивелина Славчева при Ж 16 с време 21 мин. 35 сек. и Момчил Вълков при М 16 с време 25 мин. 15 сек., които заеха трета позиция в своите групи. На четвърти места се класираха Мартин Сашев и Калинка Ненова с времена близки до призьорите и с надежда за влизане в тройката след втория старт.

Вторият старт беше на карта “Пропастна”, която се характеризира с дълбоки дерета и разнообразни земни форми. "Всички маршрути бяха по-дълги, особено при 18 и 21- годишните, и като се има в предвид трудният терен времената за преминаване през всички контролни точки значително се удължиха. И най-малката грешка при ориентирането те кара да губиш височина. Ускореното дишане и умората затрудняват вземането на правилни решения и в резултат лесно се получават нови грешки, а времето си върви. Трудно е обаче за всички състезатели и това е интересното в този спорт. Понякога разбираш, че ако си го вървял и си допуснал по-малко грешки, по-бързо би пристигнал на финала. Състезателите от една група се пускат по различно време и рядко се виждат помежду си. Крайният резултат се вижда след пресичане на финалната линия и снемане на времената от електронните чипове. Не са редки случаите след бягане около час да разбереш, че си победил и загубил с няколко секунди", разказа за НДТ Красимир Ненов - председател на клуб "Добротица".

В крайното класиране за купа “Бегун”, за което се взема сборът от времената от двата дни, единствено Гергана Ненова успя да остане в тройката, като се класира на второ място. Нейната група винаги е много силна, защото 18-годишните са попълненията за елитните групи. Това е нейният първи медал, който за нея и за целия отбор има голяма стойност, не само защото е единствен.

На това състезание Красимир Ненов връчи предложение до съдийската колегия на федерацията по ориентиране през 2006 г. в Добрич и околностите да се проведе национално състезание с името “Купа Добрич”. Определена беше и датата на провеждане - 29 и 30.04.2006 г. "До тогава има много време, но и работата, която трябва да се свърши за организирането на голямо състезание, е много. Планира се първият от стартовете да бъде в градската градина, а вторият в местността “Ефеклията” край село Дончево", добави Ненов.

Това доверие за провеждане на състезание от национален мащаб се заслужи с добрите резултати от участия във външни състезания и провеждането на много добрички състезания, както и на изработката досега на две нови карти в град Добрич.

"Големи благодарности получи клубът ни за положените усилия да бъде преведен от английски на български новият международен стандарт по спринтово ориентиране ИССОМ 2003, по който се изготвят картите в градските паркове. На нашия клуб беше предложено да участва в програма за обучение на начинаещи състезатели по ориентиране, подпомогната от швейцарският клуб по ориентиране “Вариант5”, какъвто съименник има и в град Търговище. До 10.11.2005 г. трябва да преминат обучение поне 20 нови деца на възраст от 9 до 13 години. Те трябва да се запознаят с условните знаци и работата с компас. Също така трябва да бъдат обучени и да опазват природата", заяви за НДТ Красимир Ненов. НДТ

 


Сходни връзки

* СПОРТНО ОРИЕНТИРАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди